Европа и Африка трябва да са равни, защото имат общи ценности. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Брюксел.

Преди участието си в Срещата на върха ЕС-Африка той заяви, че страната ни има много добра репутация в Африка и можем да надградим тази база, коментира президентът резултатите от двустранните си срещи с африкански лидери в Брюксел. "Имаме какво да покажем. Не очакваме милиардни сделки, но сме с добро име и сме търсен партньор в африканските страни", каза държавният глава.

"Европа и Африка трябва да бъдат равни, защото вече споделяме общи ценности – борбата с бедността, доброто образование, индустриализацията, регионалният подход и свързаността", каза още Росен Плевнелиев. По думите му, работещите решения за Европа могат да бъдат успешни и за Африканския континент. "Подходът на равен с равен ще отекне много надалеч в един континент с огромни перспективи", заяви Плевнелиев.

Той апелира и за повече гаранции за сигурност за България и за региона и за по-силно сътрудничество в рамките на НАТО. Пред български журналисти в Брюксел държавният глава се обяви за по-тясно взаимодействие между България, Румъния, Гърция и Турция в обмена на информация и по охрана на акваторията на Черноморските държави от НАТО.

Президентът подчерта, че в рамките на Алианса е необходимо страната ни да бъде по-активна в направления, в които към момента не участва пълноценно. "Трябва да посочим какво още можем да направим заедно – център за кибер-отбрана или нова програма подобряване на способностите", каза Росен Плевнелиев и посочи, че в този смисъл има нужда от "повече НАТО в България".

Той не коментира внесената в Конституционния съд жалба по указа му за назначаване на членове на Централната избирателна комисия, за да не повлияе върху становището на институцията. По думите му обаче, отношението към президентската институция е целенасочено повече от година. "Факт е, че при мои посещения зад граница, включително в Китай, Виетнам и във Великобритания, нямаше нито един министър. Дори в години на тежко политическо противопоставяне никой не си е позволявал да бойкотира и да принизява държавността по такъв начин. Очевидно сега постигаме нови рекорди и това е жалко", каза Плевнелиев.