Европейският парламент няма препоръка за спиране на средства за България. Това заяви председателят на законодателната институция Мартин Шулц след среща с българския президент Росен Плевнелиев.

"Докладът няма законодателна стойност, както и съдържащите се в него препоръки", заяви Шулц. "Това не означава, че въз основа на него ще бъде предприето незабавно спиране на европейските средства", категоричен е той.

Шулц коментира проекта на доклад за освобождаването на Еврокомисията от отговорност по изпълнението на общия бюджет на ЕС за финансовата 2012 година, който ще бъде гласуван от ЕП.

В точка 296 на документа, подготвен от германският евродепутат Маркус Пиипер от дясната ЕНП, се препоръчва Европейската комисия "да възприеме решителна позиция по отношение на България и сериозно да разгледа въпроса дали изобщо е възможно използването на средства на ЕС съгласно правилата". Мотивът на предложението е, че на основата на последния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка се поражда "дълбока загриженост относно липсата на напредък, продължаващото силно разпространение на корупцията и наблюдаваното в страната принципно затруднение за разпределяне на отговорности и коригиране на грешки".