След 3-годишна битка и едно спечелено дело, bTV успя да получи достъп до информация за парите на част от независимите депутати в 41-то Народно събрание. Към днешна дата обаче, въпросните депутати вече са извън парламента, съобщи бТВ.

Една от емблемите на предишния парламент беше бизнесът с независими депутати. Макар да се отричаха от своите парламентарни групи и да ставаха независими, парите оставаха - само се прехвърляха от партия в партия.

В закона е записано, че макар и независим, депутатът не губи държавната субсидия. С декларация я прехвърля към друга парламентарна група. Въпросът на bTV - колко независими са независимите депутати, остана без отговор в продължение на три години.

"Проблемът е, че цялата тази дебелащина на българския управленец не намира нужната спирачка в съдебната система," коментира юристът Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация".

По думите му, може да се каже, че бездействието на държавните институции бламира Закона за достъп до информация. "Вече имаме нов парламент и вече не може да се търси отговорност на тези народни представители защо са подкрепяли едни или други решения," допълни той.

Според справката, която bTV получи от Министерството на финансите след спечелено дело в съда, разпадналата се група на Яне Янев - Ред, законност и справедливост, финансово се е преляла в ГЕРБ.

Марио Тагарински, влязъл в парламента с листата на РЗС, е прехвърлил субсидията си към Синята коалиция, но малко по-късно е преосмислил решението си и той я е дал на ГЕРБ. Подобно е положението и с Венцислав Върбанов, който е избран от Синята коалиция, но по-късно също е пренасочил парите си към ГЕРБ. Само един депутат от "Атака" е декларирал принадлежност към БСП. За Касим Дал, напуснал ДПС, в справката пише – "обявява принадлежност към ГЕРБ".

"Път назад няма. Такъв беше и случаят с командировките на министрите... Това, което все още е проблем, е, че ние работим за бъдещето. Когато възникне проблем тук и сега, българският гражданин не може да получи информация по казуса," посочи още Александър Кашъмов. За всеки глас държавата дава по 12 лв. на година. Сметката показва, че потоци от пари са се прехвърляли от избиратели на една партия в касата на друга.