Партньорството с НАТО е гаранция за стабилност и сигурност и предпоставка за икономическото развитие и подобряването на благосъстоянието на всички български граждани. Това заяви премиерът Пламен Орешарски.

На тържествената церемония по случай 10-годишнината членството на България в НАТО, Орешарски подчерта, че през тези години България извървяла важен път.

"Членството в НАТО е добър пример за приемственост и последователност при отстояването на националните приоритети", категоричен бе Орешарски, според когото изпълнението на задълженията от това членството са основен елемент в отбранителната политика на алианса. Премиерът припомни, че България участва активно в редица инициативи на НАТО и допринася за успешните дейности на алианса.

"Присъединяването на България към НАТО е ключов момент в историята ни, а с това членство реализирахме един стратегически приоритет, който се ползваше с висока степен на подкрепа и обществено съгласие. Членството в НАТО бе и важен приоритет за сигурността и външната политика", заяви на свой ред министърът на отбраната Ангел Найденов.

"Сега страната ни е пряк участник при вземането на решенията в областта на отбраната и има възможност да влияе върху тях, а важната роля на алианса за поддържане на мира и сигурността няма алтернатива", подчерта Найденов и добави, че членството в НАТО е дало възможност за достъп до ресурс за създаването на отбранително способности, които трудно можем да изградим сами.

"Днес имаме самочувствието не само на активен и надежден съюзник, който допринася активно за развитието на алианса, но и споделяме отговорности и задължения, произтичащи от нашето членство", отбеляза министърът на отбраната.

"Участието на повече от 12 хиляди български военнослужещи в мисии на НАТО в 3 континента, означава придобиване на опит при изключително високата оценка на нашите партньори", каза още Найденов.

По време на церемонията Пламен Орешарски получи Офицерски кортик на Военноморските сили. Награда бе връчена от министъра на отбраната за личния принос на Орешарски като министър на финансите в развитието на отбраната. За заслуги към членството на България в НАТО, със заповед на министъра на отбраната, народният представител Янаки Стоилов, бившият министърът на отбраната Николай Свинаров, бившият министър на външните работи Соломон Паси, зам.-министърът на отбраната Иван Иванов, бяха наградени с почетен плакет "10 години България в НАТО", 1-ва степен.