Преди години Христо Пимпирев ме заведе да видя неговата Антарктида, а сега с тази книга той беше доведен от мен в литературата, която е не по-малко студена.

Tака авторът на предговора и един от участниците в антарктическите мисии Боян Биолчев представи книгата на Христо Пимпирев, посветена на мисиите до южния континент. Тя се казва "Антарктически дневници" и съдържа спомени за 21 български експедиции до Антарктида.

Малко е да се каже, че съм развълнуван. Така Христо Пимпирев се обърна към дошлите за представянето на книгата му в аулата на Софийския университет. В тази книга няма нищо научно, каза той, сериозните неща съм ги публикувал и съм запознал колегите си изследователи, но това е пълният вариант на моите дневници, е, без правописните грешки, каза проф. Пимпирев.

Тази книга е за младите хора, за онези, които искат приключения, за търсещите, каза той. След като българите оцеляхме в онази ледена природа на Антарктида, това е доказателство, че ще ни има, това ме прави оптимист, допълни още той.