Братът на Стефана и вуйчо на Петко Петков от Лясковец - Тодор Шаранков, заяви пред входа на съдебната зала в Горна Оряховица, че съседите на племенника и сестра му от 40 години искали да ги изкарат психично болни и да ги вкарат в лудница, но те не са луди.
"Не Петко и Стефана тормозеха съседите си, а обратното, съседите Комитови от втория етаж тормозеха тях непрекъснато. Ако живеех там и бях се дразнил с комшиите, сигурно сега и аз щях да завърша като Петко. Конфликтът бе за празното място под кооперацията, което си беше на родителите на Петко, а съседите искаха да им го вземат. И даже май успяха да го вземат с хитрини и връзки. За да не влизам в конфликт с тези хора, аз прехвърлих всичко на сестра си и не съм стъпвал там от 9 години. Петко е алчен, раздразнителен и злобен, но не е луд. Страха да не го вкарат в лудницата обаче, го накара през последните години да се затвори и да започне да се държи странно. Майка му тежко изживяваше неговото поведение, но не можеше да направи нищо за да промени сина си”, разказа Тодор Шаранков, цитиран от "Дарик".

По неговите думи от години не е в добри отношения със сестра си и Петко, който обаче никога не би стрелял и не би наранил човек, освен ако не спасява живота си, каквото се е случило на 14 март.

Според версията на съседа Жоро Комитов, дошъл в съда да свидетелства, обаче е било точно обратното.

“Те нас тормозеха. Пукаха гумите на колите ни, хвърляха умрели котки на терасите ни, поливаха цветята с нещо за да изсъхнат. Изпращаха ни всякакви проверки – полиция, данъчни. Пускаха жалби, че имам незаконна спиртоварна и консервен цех, че укриваме данъци. Заради техните жалби всеки месец по два пъти ходех на разпит в полицията. Петко режеше гумите на колите на гостите ни и крещеше да се махат, защото не ги искал. Преди 10 години за пръв път поискахме Петко и Стефана да бъдат най-после освидетелствани като психично болни и опасни, и да бъдат настанени някъде да се лекуват”, разказа Жоро Комитов.

За акцията на 14 март той заяви, че не знае подробности, тъй като още в началото баретите го помолили да се качат на третия етаж. “Чух, че му извикаха да се предаде. След това Петко нададе нещо като боен вик: “А-а-а, ще ви избия и започна да стреля. Кога е бил нападнат и как е бил ранен обаче не знам”, каза съседът.