Северна Корея прие да започне преговори с Южна Корея за повторно отваряне на индустриалния комплекс Кесон, който беше затворен през април, когато напрежението между двете страни достигна най-високо си ниво, съобщиха официални представители.

Министерството на обединението на Южна Корея съобщи, че преговорите ще се състоят в събота в граничното селище Панмунджом. По-рано днес Южна Корея отново предложи на северната си съседка да започнат бързи преговори за повторно отваряне на комплекса, след като Пхенян показа признаци за помирение с възстановяването на червената линия, свързваща властите на двете страни, и позволи визита на бизнесмени в Кесон.

В същото време Северна Корея прие да върне южнокорейските бизнесмени в индустриалния комплекс, разположен на 10 км от границата в севернокорейска територия. Сеул иска да обсъди пълното възобновяване на дейността на комплекса, който вече загуби над един милиард долара от оборота си по данни на Южна Корея.

Правителството предлага трима официални представители на всяка страна да се срещнат в събота в Панмунджом, където беше подписано примирието след Корейската война (1950-1953 г.), съобщи говорител на южнокорейското министерство на обединението Ким Юн-Сок. Дейността на 123 южнокорейски предприятия, които се намират в Кенос, беше прекъсната след изтеглянето на 8 април на 53 000 служители от комунистическия режим. Южна Корея изтегли своите служители малко след това.