МВР има идея периодично всички служители на МВР да се изследват за лоялност с полиграф. Това каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който и пред депутатите от вътрешната комисия в НС представи мерките за ограничаване на битовата престъпност в страната, предаде БГЕНС.

Вътрешният министър каза, че полиграфът е практика, която се прилага в много страни. Според него, ако у нас се успее своевременно да се въведе, то тя ще намали всички практики, които са свързани с нелоялност на служителите. Какъв ще е периодът на изследването, министърът каза, че това трябва да кажат експертите, но той днес вече е посочил, че той трябва да бъде по-дълъг от шест месеца.

Проблемът не е само в МВР, то е в цялото общество. Трябва да се започне от някъде. Трябва да започнем да изграждаме такива процедури и правила, които дори този, който е склонен да извърши такива деяния, да няма възможност", обясни Цветлин Йовчев и даде за пример корупционни практики. На въпрос дали очаква отпор от служителите, министърът подчерта, че ако непрекъснато се водим от това как е реагирал някой на една или друга мярка, никога няма да достигнем до този резултат, който искаме.