Киноа е суперхрана, която е богата на множество хранителни вещества, а заедно с тях носи и редица ползи за здравето. Външната обвивка на зърнеподобната култура има горчив вкус. При продуктът, който може да се намери в търговската мрежа, тази обвивка е отстранена, което прави вкуса му по-приятен.

Киноа се състои от девет есенциални аминокиселини, които я превръщат в чудесен източник на белтъчини. Освен това, има и богато съдържание на фибри, което означава, че може да облекчи запека, осигурява повече енергия, понижава нивата на холестерола и предпазва от сърдечни заболявания и диабет.

За хората, които не могат да консумират пшеница, киноа е добра алтернатива за ежедневното меню. Има много рецепти, които включват зърнеподобната култура, сред които макаронени изделия, салати, сладкиши и др. Продуктът е подходящ за вегетарианци и вегани, тъй като е богат на желязо, магнезий, рибофлавин и манган.

Киноа осигурява енергия и в същото време – нисък прием на калории – 100 г киноа, преминала топлинна обработка, съдържа 120 калории, в сравнение със същото количество пшеница, чиито калории са 364.

От всички 120 калории в киноа само 2% са мазнини, 7% са въглехидратите, по 8% са белтъците и желязото, 11% са диетичните фибри, 16% - магнезий и 4% - калий.

Културата съдържа още фитонутриенти, които имат свойството да намаляват риска от възпаление, възстановяват тъканите и предотвратяват инфекции. Киноа е богата и на антиоксиданти, които пазят здравите клетки от увреждания от страна на свободните радикали.