Съществуват някои "лоши" храни, които в продължение на десетилетия се смятат за вредни, но всъщност са полезни за здравето.

Експерти от университета в Минесота установиха някои основни групи храни, които не са толкова вредни, колкото се смята. На първо място това са глутена и пшеницата. Те са заклети врагове на всяка диета, но са от жизненоважно значение за намаляване на риска от диабет, сърдечни заболявания, рак и затлъстяване.

Яйцата също не заслужават лошата си репутация, която имат, заради високите си нива на холестерол. Въпреки това редица изследвания не успяха да докажат връзката им със сърдечните болести. Картофите - за тях се предполага, че повишават нивото на кръвната захар и водят до затлъстяване. Изследване на Харвардския университет потвърди, че варените картофи са източник на калий, витамин С и фибри.

Неприязънта към плодовете, заради високото им съдържание на въглехидрати също не е основателна. Соевите зърна не са опасни за хората, а по-скоро са полезни. Много от мъжете и жените се страхуват да пият алкохол, но разумните количества намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.