Навръх празника на Националния военноисторически музей Негово Светейшество Патриарх Неофит, придружен от министъра на отбраната Ангел Найденов, отдадоха почит на безспорния български национален и духовен лидер Васил Левски пред неговите реликвите, съхранени в музея.
Патриархът присъства на Седмата научна сесия по проблемите на лидерството под надслов „Национална сигурност: духовност и лидерство", организирана от Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов", Университета по библиотекознание и информационни технологии и Националния военноисторически музей.
В привествието си към конференцията министърът на отбраната Ангел Найденов поздрави организаторите, отбелязвайки, че за него е чест изборът именно Националният военноисторически музей да бъде домакин на форума. Той припомни, че на днешния ден е създаден музеят, превърнал се в „съкровищница на най-доброто от българската военна история, в символ на народната памет, който пази най-богатите колекции на българската бойна слава. Инстуция, която не просто съхранява, а обогатява и развива колекциите.
Събитието уважиха: академик Стефан Воденичаров, председател на БАН, учени и преподаватели от висши учебни заведения, министри и депутати.
Негово Светейшество Патриарх Неофит бе удостоен с годишната награда „Почетен знак „Стефан Стамболов" за личен лидерски принос за българската държавност през 2013. Директорът на НВИМ доцент Соня Пенкова връчи на високия гост копие на сребърна наградна чашка, с която по повод 25-годишнината от Освобождението на България са награждавани останалите живи опълченци - ядрото на новата българска армия .
Академик Петър Кендеров - председател на Международната фондация „Св. Св. Кирил и Методий", бе отличен с „Почетен знак „Стефан Стамболов" за лидерски принос в духовната дейност.