Населението на Румъния е намаляло с над 13% от рухването на комунистическата диктатура в края на 1989 г. заради силната емиграция, но равнището на образование чувствително е нараснало от връщането на демокрацията, показват данните от преброяване на населението през 2011 г., оповестени днес.

"Това е първото преброяване на населението след влизането на Румъния в ЕС през 2007 г.", съобщи президентът на Националния статистически институт Тудорел Андрей. "След повече от 20 години икономически преход това преброяване ни показва какъв е бил преходът (от комунизъм към капитализъм) от гледна точка на демографията", допълни той.

Подобно на много други страни от Източна Европа населението на Румъния намаля след падането на Желязната завеса. Румънското население се е стопило от 23,21 милиона през 1990 г. на 20,12 милиона през 2011 г. или спад с 13,3%, сочат данните на Националния статистически институт.

Между 2002 г., от когато датира предишното преброяване на населението, до 2011 г. румънското население е намаляло със 7,2%. "Емиграцията е най-важният фактор, който обяснява намаляването на населението на румънска територия", заяви Андрей. Стотици хиляди румънци, според някои изчисления те са между два и три милиона души, са се установили главно в Испания и Италия в последните години, за да намерят работа и по-добри условия на живот. Румъния е втората най-бедна държава-членка на ЕС след България.

Освен емиграцията раждаемостта също е намаляла. "Констатираме застаряване на населението. Ако през 1992 г. средната възраст е била 35,1 години, сега тя е 40,6 години", съобщи Андрей. Според него това ще има последици за икономиката на страната. За сметка на това през 1992 г. само 5,2% от населението е учило в университет, а през 2011 г. равнището на висшистите се е повишило до 14,4%.

Броят на неграмотните хора е намалял от 3,1% през 1992 г. на 1,4% през 2011 г. "След рухването на комунизма броят на университетите се увеличи, влизането в ЕС също улесни нещата", посочи Андрей. 621 573 румънци са се определили като роми, което съставлява 3,3% от общото население на страната. Според неправителствени организации обаче те са два милиона, тъй като много румънци не се решават да се обявят за роми заради страх от дискриминация.