Европейската организация за безопасност на въздухоплаването Евроконтрол е прекратила всички полети до Крим, особено за летищата на Севастопол и Симферопол, "до второ нареждане", предаде ИТАР-ТАСС.
Става дума за забрана за всички превозвачи от Европейския съюз (ЕС) до летищата на най-големите градове на полуострова - Симферопол и Севастопол.

Важно е да се отбележи, че организацията препоръчва при избора на маршрутите авиокомпаниите да ги съгласуват със съседните държави. Става дума за украинските, румънските и турските диспечерски центрове, с цел избягване на нарушения във въздушния трафик. Споменават се и българските авиоционни власти, т.е. полетите ще се съгласуват и с Държавното предприятие "Ръководство на въздушно движение" (РВД), чийто център за управление на полетите е сред най-големите в Източна Европа.

По-рано медиите съобщиха, че Росавиацията е изпратила в Международната организация за въздушен транспорт (ICAO) запитване за промяна на статута на летищата в Крим от украинска на руска принадлежност.

Представител на украинските летищни власти коментира, че според Конвенция на ICAO за международната гражданска авиация „няма да признава каквито и да било едностранни декларации за аеронавигационно обслужване над каквато и да е част на украинската територия, освен тези на властите в Киев".