Искане за обявяване на противоконституционност на указа, с който държавният глава Росен Плевнелиев назначи състава на Централната избирателна комисия е внесен официално в Конституционния съд от 117 народни представители от БСП и ДПС.

Новината бе съобщена от Мая Манолова в кулоарите на Народното събрание.

"В искането твърдим, че с указа си президентът е нарушил два конституционни принципа - на правовата държава и на разделението на властите", обясни Манолова. Според управляващото мнозинство президентът е нарушил императивен текст на Изборния кодекс, което нарушава принципа на правовата държава. Със своя указ Плевнелиев вменява на Народното събрание критерии за избор на ръководството на ЦИК, които не са записани в Изборния кодекс, като по този начин, според Манолова, той се е изявил като законодател и е нарушил и принципа на разделение на властите.

От изказването на Плевнелиев от вчера е станало ясно, че той напълно разбира онова, което законът му налага, обясни Манолова. "То не му харесва и той не го спазва, защото според него не дава достатъчно членове на неговата партия - ГЕРБ", добави тя и бе категорична, че с изказването си Плевнелиев сам е признал, че смята балансите в ЦИК за нарушени и поради тази причина си позволява да даде на ГЕРБ един член повече.

Манолова си позволи да напомни на държавният глава, че обсъждането на новия Изборен кодекс е започнало още в края на юни, при това при безпрецедентно прозрачен начин. В обсъждането са се включили множество организации, граждани и експерти.

"Къде бяха президентът и неговите съветници по време на това обсъждане? Той можеше да сподели идеите си с гражданите", обяви Манолова.

Зам.-председателят на Народното събрание коментира и "параноята, че в един от първите варианти на кодекс са предвидени предсрочни избори". Според нея с един Изборен кодекс не могат да се предизвикат предсрочни избори, но с действията си президентът върви към подобен сценарий. "Президентът е длъжен да спазва законите, независимо дали му харесват или дали счита, че не е съгласен с балансите. Той откровено нарушава българската конституция, в която се е клел", настоя Манолова.