Вечерта на 17 ноември 1986 г. на прага на собствения си дом в Париж с 4 изстрела в главата и гърдите е убит крупния френски предприемач Жорж Бес. Неговата смърт става началото на края на American Motors Corporation.

Тази компания, известна като AMC, по времето на разцвета си почти по нищо не се отличава от голямата тройка от Детройт - Ford, General Motors и Chrysler. Подобно на тях и AMC се разширява благодарение на придобиването на редица самостоятелни марки, които я захранват. И докато GM разполага с Chevrolet, Pontiac и Oldsmobile,  AMC има Jeep, Rambler и Nash. Налице са и автомобили, продавани под марката AMC като AMC Javelin.

Финансовите проблеми на компанията започват през 70-те години на миналия век, когато кризата настъпва и цените на горивата скачат. Налице са всички предпоставки за фалит - спад на производството, неграмотно управление и липса на потенциал в моделната гама. Заводът на AMC в Уисконсин (САЩ) е най-старият в страната и не разполага с навлизащите модерни технологии. Сглобяването на компонентите е поверено на различни предприятия, отдалечени едно от друго, което освен, че не е ефективно, създава проблеми при производствения процес.

На всичко отгоре компанията пуска скъпи и "лакоми" модели като AMC Ambassador, които в разгара на горивната криза не се търсят изобщо. В опит да достигнат тенденциите на пазара на купувачите е предложен хечбека AMC Pacer. Той е по-икономичен от Ambassador, но на фона на японските малолитражки неговият V6 мотор плаши клиентите с разхода на гориво. Освен това производството му е скъпо, а колата дава много дефекти и изглежда прекалено спортно.

През 1976-1977 г. загубите на компанията достигат сума, еквивалента на сегашните 300 млн. долара. Пазарният дял на AMC спада до 2 % и единствената марка, която все още дърпа компанията нагоре, е Jeep. Нейните продажби обаче почват да падат стремглаво през 1979 г. и AMC остава без пари и без възможност за кредитиране.

Затова компанията спешно започва да търси купувач от чужбина (това се случва 20 години преди Chrysler да започне да прави същото). През 1980 г. AMC става собственост на Renault, който по това време е управляван от правителството на Франция.

Спешните действия на французите дават резултат и американската компания бързо излиза от тресавището. Сменено е ръководството на AMC, производството е максимално оптимизирано и стойността на автомобилите пада. За да обозначи своето присъствие на американския пазар Renault пуска модела AMC/Renault Alliance, който представлява компактен кабриолет.

Нещата обаче постепенно се влошават отново, тъй като AMC започва да изостава с предлагането на модерни модели. Пак се допуска старата грешка - на пазара се търсят икономични малотражки, а компанията предлага автомобили с големи двигатели. Когато AMC започва да предлага икономични машини, кризата вече е отминала и на пазара отново се търсят големите коли...

Проблемите на АМС натоварват Renault все повече и повече. И в крайна сметка пред французите има само два изхода - или да вложат огромна сума за тотално обновяване на компанията, или да се отърват от нея. Избран е вторият вариант, тъй като носи далеч по-малко проблеми. И точно в този момент на сцената се появява Жорж Бес.

Той е талантлив предприемач, натрупал състояние от телекомуникации и добив на уран. През 1985 г. той застава начело на Renault и веднага се захваща да реформира цялата компания. Първата му стъпка е да съкрати 21 000 души, като спестените пари биват инвестирани именно в AMC. Бес предусеща предстоящия ръст на продажби на всъдеходи и кросовъри, и започва да рекламира марката Jeep. Само 20 месеца, след като Бес поема нещата в свои ръце, компанията AMC за първи път от години започва да носи приходи.

Много хора обаче мразят Бес, като сред тях са и тези 21 000 работници от заводите на Renault, които е уволнил. На 17 ноември, докато паркира своя автомобил пред дома си, той е пронизан от 4 куршума и умира на място. Убийците му са заловени 3 месеца по-късно. Те са четирима: Натали Менигон, Жоел Оброн, Жан-Марк Руиян и Жорж Киприани. Пред съда те твърдят, че са убили Бес като отмъщение за направените от него уволнения.

Заедно с Бес умират и надеждите на AMC за възраждане. Неговият наследник Раймон Леви не поема по пътя на предшественика си и настоява за продажбата на американската компания. След 1.5 години Renault преотстъпва AMC на концерна Chrysler, който превръща компанията в свое подразделение Jeep-Eagle. В крайна сметка Jeep оцелява и до наши дни. Четири куршума обаче слагат край на една американска компания с богата история.