Народното събрание прекрати предсрочно мандата на директора на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Гласуваха 104 депутати. Единодушно всичките 104 народни представители гласуваха "за". Преди това по време на дебатите в парламента вносителят на проекта за решение за освобождаване на Пламен Цеков като управител на НЗОК, Мая Манолова заяви, че Цеков не управлява разумно нашите пари. "Става дума за сума от над 3 млрд. лв., които не са негови лични средства, той не ги управлява в интерес на лекарите и пациентите, за да може да бъде изпълнена основната цел на националното здравно осигуряване - гарантиране на свободен достъп на осигурените лица до медицинска помощ", каза Манолова.

Пламен Цеков се е докарал до там, че никой не иска да работи с него, нито лекарските, нито съсловните и пациентските организации, нито депутати, нито министри, нито здравната комисия в НС, нито МЗ, категорична е Манолова. Този ваш инат да не си подадете оставката, когато едва ли не цялата държава ви я иска, означава, че вие имате мисия - да докарате здравната система до фалит, обърна се депутатът към управителя на НЗОК.

Диалогът в НЗОК е тежко нарушен, редица решения се вземат едностранно от касата, Цеков ощети интересите на българските граждани и лекарските екипи, бюджетите на болниците са орязани драстично, нееднократно от лекарското съсловие протестираха срещу водената политика от касата. Това пък заяви депутатът от КБ Емил Райнов от името на вносителите.

Райнов призова да се прекрати мандата на управителя на НЗОК Пламен Цеков, за да започне оздравяване на системата.

Пациентски организации, Българският лекарски съюз (БЛС) и Българският зъболекарски съюз (БЗС) се обявиха против председателя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков. Според тях институцията се управлява непрозрачно и в липса на диалог. Според Пламен Таушанов, който е член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) от 6 приети от Надзорния съвет на касата в края на миналата година методики, по-късно част от тях са показали своите дефекти. Сред тях са тези за финансиране на лечебните заведения, за медицински изделия и т.н. Според него деформациите са станали видни още в началото на тази година и заради това няколко заседания на надзора дори са пропаднали.

Пламен Цеков беше замесен в скандала през 2010 г. покрай т. нар. наркопоправка, довела до това чрез обнародвана в Държавен вестник промяна в закона да се либерализира режимът на реклама с наркотични вещества. След проверки и анкетни комисии се оказа, че скандалният текст, с който се смекчава режимът на реклама с изображения, наподобяващи наркотици, всъщност е бил приет от депутатите, като те са били подведени да го гласуват.

В началото на тази година лекарите протестираха пред НЗОК срещу оставането на д-р Цеков на поста заради наложените лимити в болниците и орязаните направления на личните лекари.