Болярите Асен и Петър, оглавили през XІІ век българския бунт срещу византийците, били „в конфликт на интереси”. Това ясно след изнесената от проверяващи нова порция с бисери от кандидатстудентския изпит по история в СУ. На тях им се падна темата „Възстановяване и развитие на българското царство в периода 1185-1207 г.”, която обхваща периода на владичеството на братята Асен и Петър. Кандидат-студентите можеха да пишат и по втора тема: „България при управлението на Стефан Стамболов (1887-1894 г.)”. С своите писания кандидат-студентите съчинили, че „императорът на Византия засилил духовния гнет по нашите земи като заповядал да бъдат събрани голям брой овце, волове и свине”. В други съчинение близките като фонетика думи отново изиграват лоша шега на един от кандидатите и той написва България преминава „пред логото” на Римската църква, вместо че държавата ни влиза „в лоното” на католическата църква. Според бъдещите висшисти Петър и Асен били доста пасивни в действията си, защото България е на кръстопът между Европа и Азия и не се знаело кога и от коя страна да се очаква нападение, съобщава "Монитор".

В темите на младежите е пълно и с безсмислени изречения като например „Разделянето на териториите води до коронясване на Асен като цар на българите, титулован Петър”, „Актът на доверие в успеха на начинанието и в плана на братята е наказан.” Проверяващите се учудили и на фрази от типа „ мирно потушаване на междуособиците”, „млади деца” или на констатацията, че „Тодор приема името Петър в култ към цар Петър”. Зрелостниците написали още, че за да бъдат избегнати спречквания между двамата (Петър Делян и Тихомир) Тихомир бил убит с камъни по стар обичай.

В историческите си разработки зрелостниците засегнали и темата за данъците, като написали, че „ в българските земи вземането на данъци винаги е било съпровождано с голям брой злоупотреби на отделни законодатели за сметка на множество данъкоплатци”. Наблюдава се и неуместно използване на чуждици. Така например кандидат-студент написал, че „независимо от интересното стартиране на българската държава финиширането не е толкова добро”.

Почти половината от кандидат-студентите са изкарали слаба оценка на изпита по история в Алма матер. Пълна шестица нямаше, отличните оценки са едва 53. На изпита се явиха общо 1024 кандидати.