Най-малко 14 души са загинали тази нощ при сблъсъци в Египет, избухнали между опоненти и привърженици на сваления от власт президент Мохамед Мурси.
Най-ожесточени сблъсъци е имало в Александрия, Марса Матрух и Миния.
При сблъсъци в Марса Матрух са загинали осем души, сред които двама членове на силите за сигурност.
В Александрия са убити трима души, а най-малко 50 са ранени.
По данни на агенция МЕНА в южния град Миния са убити трима души, сред които двама полицаи. При сблъсъците са ранени 14 души.
Десетки хора са ранени и в град Фаюм, южно от Кайро, където неизвестни нападатели са щурмували и опожарили офиси на Партията за свобода и справедливост – политическото крило на „Мюсюлмански братя”.
С тези инциденти броят на загиналите от началото на размириците в Египет достигна близо 70 души.
Междувременно, светът изрази тревогата си от събитията в Египет. Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън призова за бързо възстановяване демокрацията в Египет, след като египетската армията свали от власт президента ислямист.
„Следя отблизо развитията в Египет и съм запозната с дълбоките разделения в обществото, желанието на народа за политическа промяна и усилията за постигане на компромис”, посочва Аштън в своето комюнике.
„Призовавам всички страни към бързото възстановяване на демократическия процес, включително провеждане на свободни и честни президентски и парламентарни избори и одобряването на нова конституция”, добави европейският дипломат.
Тя изрази надежда, че новата преходна администрация ще бъде представителна и че човешките права и върховенството на закона ще бъдат уважавани.
Президентът на САЩ Барак Обама също призова за бързото възстановяване на цивилната власт в Египет. Той заяви, че САЩ са „силно разтревожени” от действията на армията, която свали президента ислямист Мохамед Мурси и преустанови действието на конституцията.
„Призовавам египетската армия да предприеме бързи действия и да поеме отговорността да върне изцяло властта на демократично избрано цивилно правителство възможно най-скоро”, посочва в изявлението си американският държавен глава часове след като Мурси беше свален от власт.
Обама призовава също така армията на страната да се въздържа от произволни арести и да защитава правата на всички египтяни.
Министърът на евроингергацията и главен преговарящ на Турция с ЕС Егемен Багъш написа по повод извършения военен преврат в Египет в личната си страница в Туитър: „Трябва да се обявяваме против всякакви видове преврати и навсякъде.”.
Заместник-генералният председател и говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Хюсеин Челик заяви по повод завземането на властта в Египет от армията „Не знаем дали Мохамед Мурси ще се съпротивява на поведението на армията; от съпротивата ще възникне ли гражданска война. Засега няма как да знаем това, но е необходимо да оценим по достойнство поведението на Мохамед Мурси, който не преви врат пред отправения преди два дни ултиматум от армията. Има ли сили и намерение Мурси да се изправи срещу танковете, срещу оръдията. И това не знаем. Ако привържениците на Мурси, армията и противниците на Мурси се конфронтират, ще се пролее кръв. Ето, точно това не може да получи нашето одобрение.”
През нощта египетската полиция е получила нареждане да арестува 300 лидери и членове на ислямисткото движение „Мюсюлманско братство” в Египет, от което произлиза и президентът Мурси.
По-рано силите арестуваха двама високопоставени лидери в „Мюсюлманско братство”, близки до Мурси.
Саад ал Кататни, лидер Партия на свободата и справедливостта – политическото крило на „Мюсюлмански братя”, както и Рашад ал-Байюми, заместник на върховния наставник на движението, са задържани.