На 88-годишна възраст в Калифорния почина изобретателят на компютърната мишка Дъглас Енгълбарт, съобщават световните агенции, позовавайки се на семейството му.
Енгелбарт е и един от "бащите" на интернет, допринесъл е много за създаването на програми за текстообработка, за налагането на графичния интерфейс и др. Най-голямото му откритие - компютърната мишка, е представена през декември 1968 г. под формата на прототип. Пусната е в продажба чак през 1981 г. от "Ксерокс". Мишката се налага сред потребителите от "Епъл", които купуват патента за производството за системата си "Макинтош" през 1984 г.
Дъглас Енгелбарт е роден през 1925 г. с САЩ, има шведски и норвежки корени. На 30 годишна възраст става доктор по електроинженерство и компютърни науки от Университета Бъркли (Berkeley.edu), където работи по проекта CALDIC (California Digital Computer). По-късно става част от Станфордския изследователски институт, където именно се занимава с разработката на NLS (o¬n-Line System).
През 1967 г. кандидатства за патент за "X Y позиционен индикатор за дисплей", който получава през 1970 г. Устройството става известно като "мишка заради" кабела, който прилича на опашка, но създателите му са го наричали "бръмбар".