Някои навици могат да намалят риска от развитие на рак. Правилното хранене, редовните упражнения и дори кърменето може да допринесат за превенцията от различни видове рак.

Експертите са категорични, че защитата е най-сигурният път към здравето. С редовна закуска риска от рак на хранопровода намалява с 20%. Тя е най-важното хранене и не трябва да съдържа много сладкиши или преработени мазнини. Плодовете, зеленчуците и продуктите, богати на фибри, са най-подходящи.

Изследване показва, че 58% от хората пропускат закуската. А именно тя "събужда" метаболизма и помага за поддържането на нормално телесно тегло. Хората, които пропускат закуската са пет пъти по-застрашени от рак на хранопровода, отколкото тези, които се хранят, след като се събудят сутрин.

Друга препоръка е да не консумирате много горещ чай, защото това също увеличава риска от рак на хранопровода. Изчакайте поне няколко минути преди да консумирате топлата напитка.

Учените обясняват, че честото пиене на горещи течности уврежда клетките на лигавицата на гърлото и хранопровода. Това увреждане може да доведе до злокачествена трансформация на клетките и развитие на рак.