Днес е Международният ден на детската книга. Отбелязва се в цял свят и има над 50-годишна история.
Датата съвсем не е избрана случайно, защото на 2 април преди 206 години в Одензе се ражда датският писател Ханс Кристиан Андерсен. Сигурни сме, че няма възрастен, който да не е израснал с приказките му: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Принцесата и граховото зърно".
Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-великолепните приказки на всички времена, е роден през 1805 г. в малкото градче Одезе, в семейство на обущар и перачка. Заедно с баща си майстори малки фигурки от дърво, рисува, чете и декламира. От малък е надарен с богато въображение и артистични заложби, има развита фантазия и винаги е замечтан. Светът около него оживява - купичката, лъжичката, вилицата, уличният фенер... и разказва собствена история. "Няма по-хубави приказки от тия, които създава самият живот", казва Андерсен, с което показва колко правдиви и истински са неговите истории. В своите приказки: "Новите дрехи на царя", "Оловният войник", "Малката русалка", "Малката кибритопродавачка", "Принцесата върху граховото зърно" и т. н., писателят разкрива с изключително майсторство човешките слабости и добродетели на неговите герой.
Две столетия вълшебството на андерсеновите приказки владее света и възпитава поколения наред. Докато се четат приказките му, над света ще тържествува добротата, красотата и любовта.
Наречен Малка Нобелова награда, през 1958 година ЮНЕСКО учреди Международен Златен медал на името на Андерсен. На всеки две години се връчва награда на най-добрия детски писател и художник на детски книги. Наред със световните писатели: Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол са вписани в почетния списък на IBBY /Международен съвет за детски книги/ и нашите писатели: Валери Петров за "Пет приказки" през 1988 година, Йордан Радичков за книгата "Малки жабешки истории" през 1996 година и Веса Паспалеева за "Пролет в родината" през 1980 година, а Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък.
По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна е домакин на отбелязването на този празник. Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.
Как България ще се включи в честването на Деня на детската книга
За трета поредна година Асоциация „Българска книга", Столична община, Столична библиотека, Българската библиотечно-информационна асоциация, в партньорство с МОМН, БНТ и БНР организираха информационна кампания и празник в чест на Международния ден на детската книга - 2 април.
На 31 март и 1 априлкрай езерото „Ариана" тридесет български издателства представиха своите специални изненади за децата - срещи с автори, художници, представяния на книги и игри, състезания, а на сцената се качиха детски вокални и танцови групи. Пространството около езерото се превърна в книжарница на открито, където бяха представени най-новите издания за деца.
Днес кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие Похода на книгите. В 11 часа в Столична библиотека тя ще чете пред деца от Немско училище „София" и детска градина „Ханс Кристиан Андерсен". Детски книжки ще чете и Александър Кадиев - в ЦДГ 174 - „ФЮТ".
„Походът на книгите - Играта", ще продължи от 2 до 23 април. Младите читатели ще имат възможност да спечелят книга, като за целта ще трябва да съберат 9 печата в 9-те книжарници в София на гърба на официалния флаер на кампанията.
От 2 до 30 април във всички книжарници „Приятели" в Асеновград, Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Козлодуй, Лом, Монтана, Плевен, Свищов, Сливен, Стара Загора, Смолян и Хасково ще бъдат организирани специални дарителски пунктове. Тази година книгите ще бъдат дарени на децата от ДДЛРГ „Милосърдие" в гр. Лом.
2-23.04. ИК „Хермес" обещава много отстъпки, награди, премиери и изненади във всички книжарници на издателството в страната! На 23 април ще отбележим Световния ден на книгата и авторското право с 20 % отстъпка на всички книги от български автори.
На 2-ри и на 9-ти април от 18.00 ч., в зала „Вяра", по повод 100-годишнина от рождението на финландската писателка и художничка Туве Янсон, носител на златния медал „Х. К. Андерсен" Столична библиотека и Посолството на Финландия организират прожекция на документалния филм „Хару - остров на уединението", където Туве Янсон прекарва част от живота си.
И още събития днес, 2 април:
Книжарница „Приятели" - Хасково, пл. „Атлантически" - бивше кино „Аида" - „Празник на детската книга". Съвместно с „Общински младежки парламент" и ОП „Младежки център" - Хасково, организират книжен празник по повод Международния ден на детската книга. Програмата е пъстра палитра от литературни игри, четения, награди и изненади.
Книжарница „Приятели" - Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики" 118 "Бъди цар или царица в страната на приказките" - литературна игра за деца.
Книжарница „Приятели" - Сливен, бул. „Цар Освободител" 114 - "Детската книга - ключ към най-голямото съкровище" - литературна игра за деца.
От 18:00 часа, Книжен център "Гринуич": Детски празник с „Маша и Мечока" - рисувателни занимания, увлекателни приказки, игри и страхотни награди! Книжен център Гринуич ще предлага своите детски заглавия с 15% намаление.
В 19.00 ч., галерия „София": Откриване на изложбата „Туве Янсон - живот и творчество"
Съпътстваща изложба, Детско-юношески отдел: „Портрети и модели" на ателието по рисуване към СЦРД „Лозенец" и „Бояна" с ръководител Аделина Хаджийска
В книжарници „Хермес" в град София - Специално за децата ще се проведе „Приказна викторина с награди", а всички детски книги ще се продават с 20% отстъпка!
С различни инициативи се включва и книжарници „Хеликон". Въпреки че е ваканция, екипите на „Хеликон" очакват всички деца и техните родители с богата програма и изненади. Посетителите няма да са просто зрители, а ще имат възможност да се включат активно в празника - щафетни четения, „дописване" на класиките на датския писател, викторини.
Ето и програмата на „Хеликон-Бургас":
11:00 - 12:00 - четене по роли на приказки на Х.К. Андерсен. Четат ученици от 4 клас от ОУ „Братя Миладинови" с класен ръководител Фина Тотева.
16:00 - 17:00 - четене по роли на приказки на Николай Райнов и Константин Константинов: ученици от 4 клас от ОУ "Св. Княз Борис I " с класен ръководител Мария Караиванова.
17:00 - 18:00 - четене по роли на откъси от „Ние, врабчетата" и „Малки жабешки истории". Изпълняват деца от Школа по актьорско майсторство за деца и възрастни „Талантино" с художествен ръководител Станимир Карагьозов.
Утре, 3 април, от 11:30 ч., Орлин Павлов и Милена Николова („Миленита") ще четат заедно в ЦДГ 113 „Преспа", а от 16:00 ч., Андрей Захариев ще чете в ОДЗ 60. На следващия ден, 4 април от 15:00 ч., Станимир Гъмов ще чете в ЦДГ 12 „Олимпийче".
5 април - 11.00 ч., Столична библиотека, детско-юношески отдел: Запознай се с книгите на „Бисерче вълшебно - музикални книги" с водещ Вал Стоева главен редактор на сайта „Детски книги" и редактор на детска литература в сайта „Аз чета".
В съботния ден, в 10:30 часа, книжарница „Приятели" - Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики" 118 - Детска арт-работилничка „Да четем красиво" - изработка на книгоразделители.
Кръгла маса - дискусия, наречена „Любовта към книгата започва от детската градина", ще се проведе днес от 10 часа във фоайето и интерактивния кабинет на Регионална библиотека „Дора Габе" в Добрич. Ще участват педагогически специалисти, работещи в системата на предучилищното образование в област Добрич. Поводът за срещата е 2 април - Международен ден на детската книгата. Ще бъде открита и изложба на детски рисунки и творчески продукти.