Таваните на лихвите не вършат работа на нито един пазар, има начини да бъдат избeгнати или продукта - кредит, ще изчезне. Това каза в студиото на Нова телевизия Емил Хърсев.
Според него, ако цената на месото в България се фиксира на 4 лева, то ще изчезне от магазините. Не знам някой наистина насила да е давал кредити, 20% от всички получатели на кредити ги взимат с идеята да не ги връщат никога, смята икономистът.

Не е възможно да се дават пари на депутатите, за да премахнат тавана на лихвите за бързите кредити, твърди Хърсев. Според него, ако има търсене на пари на заем за кратък срок, лихвата не е от съществено значение.

Пазарът на банкови кредити у нас се изкриви още в началото, когато влязоха чужди банки в България, твърди икономистът. Той твърди, че трябва да се има предвид цената на финансовия ресурс в страната и печалба за банката, която е сложила пари, за да е на пазара.

Общата цена на кредита няма да се промени, това, което се съдържа в една такса и сега отпадне, ще влезе в другите компоненти на плащането на клиента, твърди Хърсев. Според него, в предлаганите от депутатите промени в законодателството има и добри неща, но трябва внимателно да се подходи към някои спорни положения.