Хотелиерите по българското Черноморие имат спешна нужда от поне 100 000 добре подготвени работници, които да осигурят качествени услуги за летния сезон, пише „Преса”.  Проблемът идва от това, че след отваряне на европейските трудови пазари българите с опит и квалификация масово се изнасят за чужбина. Според хора от бранша, един от вариантите за спасение на сезона е да се внесат работници от Молдова, Украйна, Сърбия, Македония и Турция.

Някои ресторантьори дори предлагат да бъдат поканени виетнамци, които имат опит в обслужването на клиенти. Гладът за качествени кадри се изостря от година на година. Но това лято положението е сериозно, защото хора с език и специалност в туристическия бранш вече стягат куфарите за Испания , Гърция, Германия и Великобритания.

Причината е в заплащането. Дори и ако са на минимално заплащане в Обединеното кралство, те ще получават по 6.31 паунда на час, а това е в пъти повече от заплащането у нас. Според председателят на браншовата асоциация Благой Рагин до 15 май ще има яснота какъв е реалния недостиг на персонал в първокласните ни по нашите стандарти комплекси като Златни пясъци и Слънчев бряг.