1000 българи издъхват заради лекарски грешки всяка година, алармират пациентски организации. Най-често гафове правят джипитата. Оказва се, че те масово лекуват по телефона, което често се оказва фатално за болните, съобщава „Телеграф”.Обикновено личните лекари прибягват до тази практика вече или в почивните дни, за да си спестят разкарването по домашни адреси. Поставят диагнози и предписват лекарства, без дори да са прегледали болния. След това много често настъпват усложнения, но вината на джипито е трудно доказуема, обясняват защитниците на пациентите.

Проучване сочи, че общопрактикуващите доктори са главни герои при 53,6% от случаите на лекарска грешка. Неправилно поставена диагноза е сочена като основен пропуск в работата на медиците, следват грешно лечение и калпава операция.

Общо 596 жалби срещу доктори и болници са получени през 2013 г. в Агенция „Медицински одит”. Броят им е скочил с 10% в сравнение с предходната година. От началото на тази оплакванията са 78.

Най-често пациентите се оплакват от качеството на оказваното медицинско обслужване, в това число сгрешени диагнози и последващо лечение. Официална статистика за броя на жертвите от лекарски грешки у нас липсва.

Според председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите адвокат Пламен Таушанов те са около 1000 годишно. Толкова е броят на докторските гафове, довели до смърт на пациент, посочен и в последния доклад на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.