Кметовете на общините ще имат последната дума как ще се провеждат училищните тържества по изпращане на абитуриентите и дали ще се пие алкохол на баловете на 24 и 25 май. Това стана ясно след заседание от Централната избирателна комисия (ЦИК). На него бе разгледано писмо на Министерството на образованието с питане дали ще има проблеми заради съвпадението на евроизборите с тържествата на завършващите и честванията за Деня на буквите.
"По закон осигуряването на реда в деня преди вота и в самия изборен ден е задължение на местните власти", обясни пред "Труд" Александър Андреев. В ръцете на кметовете е дали ще разрешат пиенето на алкохол на баловете.
Директорите на училищата искат да знаят как да организират тържественото изпращане на випуска на 24 май, когато ще се редят урните в училищата, както и на 25-и, когато е самият изборен ден. Не е ясно дали и на 24-ти, когато в училищните дворове по традиция има тържествени чествания за Деня на славянската писменост, те ще бъдат разрешени. От министерството питат и дали при покана на официални лица за тържествата, това ще се брои и за предизборна агитация, тъй като това е ден за размисъл.
От ЦИК обявиха, че все още нямат решение за предизборната агитация. За манифестациите също нямало становище. По неофициална информация е възможно да има тържествени прояви в училища в деня на редене на урните, но само ако местните власти успеят да осигурят реда.