Близо 5 млрд. лева дължат българите на частни съдебни изпълнители, показва справка в регистрите. Повод за нея са готвени законови промени, които да реорганизират работата на частните съдебни изпълнители.
Промените са в посока да не могат частните съдебни изпълнители да събират общински и държавни вземания, да може да се обжалва решение на съдебния изпълнител и да се увеличат правата на длъжника, попаднал в ръцете на съдебните изпълнители. Общо задълженията на хора и фирми, които се събират сега от частните съдебни изпълнители, са около 5 млрд. лв. Точни данни обаче няма. За миналата година те са събрали 1,135 млрд. лв, съобщава Нова телевизия.

През миналата година са водени общо 185 000 дела. Най-много са задълженията към търговци, след това към банки, граждани и към държавата. Като сума обаче най-много са задълженията към банките. Много от длъжниците се чувстват ощетени, защото дългът в някои случаи се увеличава драстично, след като стигне до съдебен изпълнител.

"Топлофикация София” завежда срещу Илко Денков дело за сметка от 1500 лева. Вече дължи 2900 лева и всичките му сметки, включително и заплатата му, са запорирани. И въпреки че платил 30% от дълга и поискал споразумение, "Топлофикация” го осъжда. Задълженията му само за такси към частния съдебен изпълнител са около 400 лева.

От няколко месеца Радослав Пешлеевски е председател на Съвета на директорите на държавното ГУСВ. Установява, че дружеството е ощетено сериозно от частен съдебен изпълнител Милен Бъзински – той е направил оценка на най-голямата производствена база за малко над 2,5 млн. лв., при условие че по данъчна оценка имота със сградите е 13,5 млн. лв.

Потърпевш от дейността на частните съдебни изпълнители бил и депутатът Страхил Ангелов. Той е инициатор на промените в закона. Пострадал заради потребителски кредит. От Камарата на частните съдебни изпълнители са категорични, че промените противоречат и на Конституцията, и на европейските норми. Депутатът обаче е категоричен, че частните съдебни изпълнители са само част от веригата и обещава да стигне до край.

Предложението за промени в закона ще влязат за обсъждане след изборите през май. Частните съдебни изпълнители обаче са категорични, че ще отстояват позицията си до края и ако трябва ще стигнат до Брюксел.