ЦРУ умишлено е заблуждавало администрацията на САЩ и обществеността за методите, използвани по време на разпити при президентстването на Джордж Буш - младши. В доклад от 6300 страници на Комитета по разузнаването към Сената на САЩ се посочва, че в продължение на много години ЦРУ е изкривявяло информацията за своята програма на разпити.
В доклада се посочва, че са укривани факти за използването на инквизиции срещу затворницине, преувеличавала се е важността на някои разследвания, свързани с тероризъм, както и опасността, която представлявали арестантите в секретните затвори, съобщава Интерфакс.

Според представителите на Сената няма никакви доказателство, че т.нар. "усъвършенствана техника за разпити", използвана в затворите в Гуантанамо и Абу Гариб, да е помогнала в борбата срещу тероризма.

"ЦРУ нееднократно е описвало тази програма като уникална, която помага за разкриването на терористични разговори и за спасяването на хиляди човешки живота. Така ли е било в действителност? Отговорът е - Не", цитира The Washington Post думите на американски чиновник, който е запознат с доклада.

От ЦРУ засега не коментират доклада, като посочват, че все още не са получили пълната му версия. Очаква се в четвъртък Сенатът да проведе гласуване по доклада и да изпрати резюме до президента Барак Обама с препоръки за разсекретяването му. По думите на ченовниците съкратен вариант от документа ще стане достъпен за обществеността след няколко месеца.

ДОСИЕ БЛИЦ

Преди 10 години, през пролетта на 2004-а, светът изтръпна шокиран от ужасяващите снимки от иракския затвор Абу Гариб: голи затворници, наредени в пирамида от доволни американски надзиратели, принудени да мастурбират, бити, унижавани. И “девойчето с кучешката каишка”, редник Линди Ингланд, която, ухилена, влачи един затворник по пода през затворническото крило. Мъжът с качулка и електрически кабели, прикачени към тялото му. Така в. Франкфуртер рундшау описа тогава само няколко епизода от "усъвършенствана техника за разпити" .

После се появиха и видеокадри от багдадския затвор "Абу Гариб", придружени със свидетелства на пуснати оттам затворници, разкриват още подробности от издевателствата, практикувани там. Както писа в. "Вашингтон пост" тогава кадрите и новите 65 страници показания са част от документацията, събрана за процеса срещу седмината обвинени за изтезанията американски войници.

"Вашингтон пост" цитира 13 затворници, които разказват как надзиратели изнасилвали и юноши по на 15-17 години, как принуждавали затворниците да мастурбират и да ядат изпражнения, как ги събличали голи и насъсквали срещу тях кучета, как издевателствали над вярата им, като насила ги наливали с алкохол и ги тъпчели със свинско.

На кадри с подобни гаври, пуснати в сайта на "Вашингтон пост",  се вижда как омазан с изпражнения затворник е принуждаван да върви в права линия с белезници на краката под погледа на надзирател с палка. На друг кадър е показан иракски затворник, който е коленичил със завързани ръце, а на метър от него надзирател държи голямо куче с озъбена муцуна. Трети кадър е фиксирал как бият затворник през лицето, а друг е принуждаван да лази на четири крака.

Най-често споменаваното от жертвите на изтезания име на мъчител е на американеца Чарлз Грейнър. Именно той издевателствал над затворника Абду Хусейн Саад Фалех, който е на една от първите публикувани снимки на затворник в качулка и наметнато одеало със закачени за ръцете и краката жици. Мустафа Ясим Мустафа пък свидетелства как друг завързан за легло затворник бил изнасилен пак от Грейнър с дръжката на фенер. Касим Мехадди Хилас разказва как един от военните преводачи изнасилил иракски юноша на 15 или 17 г., а жена войник снимала сценката.

След като през пролетта на 2004 година снимките от Абу Гариб станаха публично достояние, скандалът с мъченията беше последван от реакция на властите, която и до днес оставя много неизвестни и които някои смятат сама по себе си за скандал. Правителството на Буш демонстрира, че е ужасено и възмутено от случилото се, но настояваше, че става дума за отделни нарушители-дегенерати. Оттогава във военни съдилища бяха осъдени единайсет войници и подофицери от Блок Алфа 1, някои от които на дългогодишен затвор.

По-високите чинове се отърваха по-леко. Комендантът на Абу Гариб Джанис Карпински загуби генералските си звезди. На шефа на подразделението от военното разузнаване, отговорно за разпитите в затвора край Багдад, полковник Томас Папас, му беше отнето командването. Той беше порицан и наказан с парична глоба – защото позволил да се използват кучета за сплашване на задържани, без да поиска необходимото разрешение. Политическата отговорност за случилото се не беше поета от никой във Вашингтон.

При това още през март 2004 година първият ръководител на екипа следователи, генерал Антонио Тагуба, говореше в своя доклад за “системни и незаконни злоупотреби”. Тагуба все още е убеден, че войниците не са действали по своя инициатива. За него скандалът около Абу Гариб започва месеци по-рано, с препоръката на коменданта на Гуантанамо Джефри Милър, че в Ирак надзирателите също трябва да бъдат включени в “подготовката” за разпитите. “Уверете се, че няма да прекарат добре нощта” - осъдените по-късно военни полицаи се позоваваха многократно на указания като това.