Партията "Атака" ще работи за свалянето на правителството, ако то подкрепи нов кръг от санкции на Запада срещу Русия заради анексирането на Крим. Това заяви в интервю за агенция Ройтерс нейният лидер Волен Сидеров.

Националистическата партия държи баланса на властта в българския парламент и нейната заплаха е краен пример за вътрешния натиск срещу европейските правителства относно позицията им към най-тежката криза в отношенията между Изтока и Запада след края на Студената война. Ако тази партия се обяви срещу правителството на малцинството на премиера Пламен Орешарски, това може отново да тласне България към политическа нестабилност, отбелязва агенцията.

Ройтерс припомня, че миналата година улични протести свалиха правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов и едва не успяха да сторят същото със следващото, което стана по време, когато страната се опитваше да възстанови икономическия си растеж.

Според агенцията позицията на българските лидери относно кризата в Украйна е особено колеблива - от една страна се стреми към по-силно интегриране в ЕС, а от друга е почти изцяло зависима от руските енергийни доставки. Освен това мнозина българи са дълбоко привързани към Русия.

Шумният критик на САЩ и българското членство в НАТО "Атака" е единствената българска партия, която открито приветства интервенцията на Русия в Украйна.

"Ако сегашното българско правителство ги подкрепи [по-строгите санкции], аз ще заема линия на твърда опозиция към него и ще работя за неговото сваляне", каза лидерът на партията Волен Сидеров в интервюто, дадено в офиса му в София.

"Тогава ще трябва да си зададем въпроса какво правителство и какво мнозинство ще дойде след това, дали то ще бъде същото, или ще бъде променено", каза той. По думите му избирателите "трябва да се събудят и да разберат, че правителството на България трябва да има "независима политика" и че трябва да бъде сложен край на "колониализма", в който бе вкарана България.

Сидеров повтори позицията си, че България трябва да наложи вето на евентуални нови санкции на ЕС срещу Русия.

Докато "Атака" заплашва да изтегли подкрепата си за правителството, управляващите социалисти също рискуват да разгневят избирателите преди европейските избори през май. Тези избори са тест за оцеляването на правителството, което преодоля успешно три вота на недоверие откак пое властта през миналата година, припомня Ройтерс.