Провокиран от архаичните изисквания на една наредба, екип на БНТ потърси отговор на въпроса може ли да се вярва на изследванията за алкохол в кръвта. Оказа се, че кръвни проби, взети от един и същ човек дават огромни разлики в лабораториите на различни болници. Ужасяващото е, че несъвършенствата на наредбата са в състояние да помогнат на виновни шофьори да избегнат правосъдието, а зад решетките да попаднат невинни водачи.Посред бял ден, в работно време, с превъзходно мезе и бутилка водка екипът на БНТ кани момче и момиче на по чашка. След срещата им е взета кръвна проба.

Медицинско лице взима кръв в шишенца според наредбата, която изисква в тях да има консервант, но не и антикоагуант. Изстудени при 4 градуса, в хладилна кутия, пробите поемат към лабораториите във ВМА, Съдебна медицина, Пирогов и окръжна болница в Пловдив. Там мерят алкохола с газхроматограф, точна и силно чувствителна апаратура.

Но в по-голямата част от страната, пробите отиват в научно техническите лаборатории на полицейските управления, където използват другия метод описан в наредбата – Видмарк. Метод от миналия век, който отнема часове и крие много рискове от грешки. Още при подготовката. Резултатът изчислен по Видмарк е 4,5. Резултатите от газхроматографите в болниците са шокиращи.

В Окръжна болница-Пловдив - 0,43 промила за момчето, 0,47 за момичето. Във Военна болница са измерили 0.48 промила и при двамата.
С резултатите от Пирогов – над 0,6 промила ще им отнемат книжката за една година. Но най-шокиращи са резултатите от Александровска болница – 1,1 промила. На 0,1 промила от затвора.

"Тук се вкарват невинни хора или излизат виновните невинни, това не е правораздаване. Но изводът е ясен – наредбата поставя под въпрос справедливостта на всички присъди. Не че експертите не предупреждават всяка една власт. Но реакция от трите отговорни министерства липсва. Както през годините, така и днес", коментират от БНТ.