Събрали сме повече от 30 тома доказателствени материали и съдим по тях. Това каза прокурорът от Военно-окръжна прокуратура София полк. Елин Алексов за обвинението срещу Кирчо Киров.

Военноокръжната прокуратура - София внесе във Военния съд обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба генерал-лейтенант от резерва Кирчо Киров. Обвинителният акт е внесен на 2 юли. След проведеното разследване от екип от прокурори и военни следователи генерал-лейтенант Киров е обвинен за това, че като директор на Национална разузнавателна служба, за пет години - от 2007 до 2011 г., присвоил бюджетни средства в левове, евро и долари, които са собственост на службата и са му били поверени да ги управлява като неин директор. Присвоените парични суми са в особено големи размери - на обща стойност повече от четири милиона и седемстотин хиляди лева и извършеното представлява особено тежък случай, с оглед високото служебно положение на извършителя и предназначението на присвоените средства.

За улесняване на присвояването, генерал Киров, в кръга на своите правомощия, съставил през цитирания период повече от хиляда и сто официални финансови документи, с цел да бъдат използвани за доказване на несъществуващи служебни разходи. За такъв вид престъпление Наказателният кодекс предвижда наказание от десет до двадесет години лишаване от свобода и конфискация на цялото или на част от имуществото на виновния.

Киров се смяташе за един от най-приближените на Георги Първанов в службите. За период от 5 години като шеф на НРС генерал Киров е отклонявал по над 900 000 лв. на година. За това престъпление Наказателният кодекс /НК/ предвижда затвор от 10 до 20 години плюс конфискация на цялото или на част от имуществото.

Безотчетното харчене е засечено, след като разузнавач №1 бе освободен от поста и стана съветник на бившия премиер Бойко Борисов. Ген. Киров ръководи разузнаването от 24 февруари 2003 година до 25 януари 2012 година.