Румънският президент Траян Бъсеску одобри искането на САЩ за разполагане на 600 американски морски пехотинци и множество военни самолети във военната база "Михаил Когалничану" в провинция Констанца въз основа на споразумение между двете страни за действия на американските сили, разположени на територията на Румъния.

"Посолството на САЩ в Букурещ поиска подкрепа от румънските власти за разширяване на текущата операция в административния център на летище "Михаил Когалничану". Искането на посолството се отнася за разполагането на елементи от бойните части на морската пехота, наречена Special Purpose Marine Air-Ground Task Force Crisis Response. Единицата се състои от 600 военнослужещи и известен брой военни самолети, необходими за изпълнението на специфични мисии", се казва в писмото на Бъсеску до двете камари на парламента.

В документа се уточнява, че с разполагането на допълнителните сили общият брой на американските войници в базата "Михаил Когалничану" ще достигне най-много 1600 души.

Съгласно румънското законодателство, създаването на чужди военни бази и откриването на военни представителства на международни организации на територията на Румъния се извършва с одобрението на парламента.