Във верижната катастрофа вчера загинаха проф. Лилия Кръстева и подполковник Анатолий Първанов. 16 души са пострадалите потърсили медицинска помощ, от които 9 са настанени в болница с различни наранявания. Няма опасност за живота им. Като основна причина за инцидентите се смята гъстата мъгла и несъобразената висока скорост на шофьорите. За сега полицията отхвърля версията, че освен мъгла е имало дим.
Величка Ставрева, очевидец на катастрофата, разказва в "Часът на Милен Цветков" как са пътували от Несебър за София. „За част от секундата пред нас се появи едно бяло платно, посочи тя. За част от секундата чухме, че някой ни удари и в момента, в който решихме да слезем от колата втора кола ни удари много силно. Слязох и побягнах в лявата част. Чувствах, че се задушавам. Това не беше мъгла, а ужасен гъст дим.", категорична е очевидката. По думите и от някъде са се появили военни, момчета, които по-късна са изчезнали.
"Много време тичахме в обратна посока, за да можем да махаме на колите и те да намалят", разказва Ставрева и допълва: "Само част от колите ни виждаха заради мъглата. Когато се върнахме обратно нашата кола беше изместена от самите удари на тези, които ни удариха след това." Тя е категорична, че навън се е усещала задушлива миризма на дим, на изгоряло, но не може да определи точно.
Минко Минков пък пътувал от Ямбол за София. Той каза, че се е движил със 100-110км./час и е предпочел да се удари в ТИР вместо в лека кола. В момента е в болница със счупен крайник. Очевидецът обаче не може да определи дали е имало дим или мъгла.
Метеорологът Ивайло Славов казва, че данните, които имат са изключително противоречиви. Фактите са, че мъгла на сателитите не се вижда. "Вероятността да се е образувала мъгла е минимална, но въпреки това остава", заяви Славов.