2-ри април е обявен за Световен ден за информираност за аутизма от ООН през 2008 година и България за пета поредна година ще го отбележи, като за трета поредна година ще светне в синьо знакови сгради в София и страната.

През 2014 година отбелязването на тази дата ще се проведе под личния патронаж на еврокомисар Кристалина Георгиева. Посланици на добра воля са омбудсманът Константин Пенчев, посланикът на САЩ у нас Марси Рийс и кметовете на София Йорданка Фандъкова, на Велико Търново Даниел Панов и на Пловдив Иван Тотев.

Организатори на събитията по отразяването на Световния ден за информираност за аутизма по традиция са Фондация "Фонд за терапиии"- Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", сдружение "Тацитус" и Националната асоциация на ресурсните учители в България НАРУ. Тази година към инициативата се присъединяват "Живот в спектъра".

От 19.30 часа България за трети път ще бъде част от световната кампания на Autism Speaks- "Light it up blue", като в синьо на 2 април точно в 20.04 часа ще светнат в синьо няколко сгради в България – в София - Софийски университет "Св. Климент Охридски", във Велико Търново – Крепоста Царевец, в Пловдив – Община Пловдив.

През 2012 г. и 2013 г. в синьо блеснаха Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и Националната художествена галерия. Отново част от събитието, както всяка година ще бъдат приятели на каузата - Део, Ники Кънчев, Калин Терзийски, Графа, Орлин, децата от "Бон-Бон" с песента на Autism Speaks - "Син е света", Поли Генова, Дичо, LaTiDa с "Бон-Бон" и песента "Нека с теб", София, Камен Воденичаров, Тома и Дидо от Д2. Към концерта по случай 2 април тази година се присъединяват и оперната прима Гергана Николаева, и тримата тенори от група "Войс Арт".

Аутизмът засяга едно на всеки 88 деца по данни на Autisym Society of America през 2013 г. и променя живота на цялото семейство- заради нарушената комуникация с околния свят и социализация. Децата могат да са с много високо или много ниско ниво на интелигентност, но всички те остават вън от социалния ни свят или изключително трудно се допускат и вписват в него.