Има досъдебно производство в момента, съдът ще каже какво ще се случи, но се надявам да има и юридически последици, защото стана ясно, че съществуват пропуски, действия и бездействия, които са наказуеми.

Това заяви Йордан Цонев, председател на парламентарната комисия за проверка и установяване на всички обстоятелства около публично огласения телефонен разговор между бившия министър-председател Бойко Борисов и бившия директор на Агенция "Митници" Ваньо Танов. В разговора се съдържат данни за грубо склоняване към тежки престъпления и злоупотреба с власт.

Точка единствена в дневния ред бе за изслушване на бившия министър-председател Бойко Борисов и той очаквано не се яви на заседанието, предаде репортер на БГНЕС.

Пратихме му писмо, той е надлежно уведомен, но имахме усещането, че поканата ни няма да бъде приета, заяви в началото на заседанието Йордан Цонев. Трябваше да му дадем възможност, ако г-н Борисов иска да се яви пред комисията да заяви своята позиция, каза той. Но в обичайния за него стил получихме отговор през медиите, така че г-н Борисов няма да упражни това свое право, констатира депутатът.

Черен ПР си е направил този, който е говорил и заповядвал на шефа на агенция "Митници" да махне някой от някъде, за да не извършва проверки, отговори Цонев на журналистически въпрос.

Докладът ще бъде пратен на съответните органи - една от целите на тази комисия е да направи публично достояние фактите и обстоятелствата, които чухме на заседанията, другата цел е да коригира пропуски в работата на митническите органи и да изпрати данните на досъдебните и съдебни органи, подчерта депутатът.

Срокът за работа на комисията изтича на 10-ти април т.г., изслушахме много лица, събрахме информация, целите на нашата комисия са постигнати по изясняване на казуса. Цонев обеща на 10-ти април да внесе доклада за разглеждане.

Нека припомня, че ние поискахме материали от всички служби като другата ни цел бе да установим действията на Агенция "Митници" относно проверката, заради която има записан разговор по онова време между бившия премиер Борисов и бившия директор на митниците Ваньо Танов. От който става ясно, че трябва да бъде спряна тази проверка. Разговорът не беше отречен от никой, нито от самия Бойко Борисов, нито от Ваньо Танов, въпреки че имаше намеци, че бил сглобен, но длъжностни лица потвърдиха, че той е автентичен, посочи Цонев.

Ние се съсредоточихме да разберем какво е имало в тази фабрика за бира, обект на проверката и защо се е налагало покойният й собственик да занимава и премиер, и президент относно това, "да не бъде притесняван", както се е изразявал той. Установихме любопитни неща, които ще влязат като фактология в доклада. Те се отнасят до сериозни, системни нарушения на митническия режим на данъчните складове, относно водената документация. Натъкнахме се на факти, че е имало колона за производство на спирт, която в предходните 3 г. е произвела според производствените тетрадки около 70 000 литра, което е сериозно нарушение на законодателството в България и е престъпление по НК, смята Цонев.

Установихме, че не всички действия на митническите органи са били законосъобразни, не са били ефективни, защото тази колона не е била размонтирана. Установихме и противоречия между митническите проверки на отделните групи, имало е и външно въздействие върху тях, продължи Цонев. Факт е, че след като е отнет лиценза през февруари има втора проверка от Районно митническо управление - Лом, според която всичко е наред. След това, обаче, директорът на митниците Ваньо Танов отнема лиценза на базата на първата проверка, извършена от мобилните групи, независимо от този доклад. Административният съд отменя предварителното изпълнение, и там има интересни факти. Борисов каза скоро в едно свое интервю: да , обадил съм се и съм ги спрял, защото лицензът на хората беше върнат. Да, на 9-ти март Административният съд взема такова решение, но то влиза в сила 7 дни след това, т.е. на 16-ти март, а проверката е направена на 13-ти март, заради която е въпросния разговор и заради която премиерът твърди, че ги бил спрял и се обадил, защото те незаконно са проверявали, обясни Цонев.

Лицензът вече бил върнат, казва, но първо той не е бил върнат, второ, управление "Митници" не е обжалвало, а е имало възможност и трето, митническите органи са уведомени на 17-ти март. Да не говорим, че проверката, е абсолютно законна, правилна, защото във фабриката се е работило нерегламентирано, в събота вечерта, при отнет лиценз. Но е факт, че разговорът се провежда в условия на законно, правилно извършвана проверка при невлязло в сила решение на съда за връщане на лиценза, заключи Цонев.