Заплахите в Афганистан остават значителни, стана ясно от изнесената информация за обстановката от командването на българския контингент в азиатската държава. Министърът на отбраната Ангел Найденов и началникът на отбраната ген. Симеон Симеонов разговаряха днес чрез видеоконферентна връзка с националните командири на българските военни контингенти зад граница.

Те изтъкнаха в разговорите с всички контингенти приноса на военните ни за приемането на България в НАТО преди десет години. Найденов подчерта, че трябва да бъдат взимани всички необходими мерки, за да бъдат запазени животът и здравето на военните ни, участващи в мисии.

Обстановката в Афганистан продължава да е нестабилна предвид на предизборната ситуация. Има заплаха от мащабни самоубийствени терористични атентати. Българският контингент продължава успешно да изпълнява задачите си.

Относително нестабилна остава обстановката в Босна и Херцеговина, където има български военни в рамките на ръководената от ЕС операция "Алтеа". От Грузия, където имаме участие в наблюдателната мисия на ЕС, докладваха сравнително спокойна обстановка.

От Косово съобщиха за непроменена обстановка в района на мисията. КФОР продължават да оценяват степента на заплаха за по-голямата част от Косово като ниска, а за територията на северната й част - като средна. Военните медици от Мали също се включиха в днешната видеовръзка.

Министърът съобщи още, че в рамките на няколко месеца има близо 30 случая, при които има полети и привеждане в по-висока степен на готовност на дежурните изтребители. В отговор на въпрос дали зачестилите полети на руски разузнавателни самолети над Черно море застрашават изразходването на ресурса на българските изтребители и какви ще бъдат последствията от това, той обясни, че може само да гадае каква е тяхната цел.

Той добави, че не е твърдял и не твърди, че има нарушаване на въздушното ни пространство, става дума за полети, които са на границата до българското въздушно пространство, но появата им предизвиква реакцията на центъра за въздушен суверенитет на НАТО, чрез който се отдават заповеди за привеждане на българските ВВС в необходимата готовност и да изпълняват полети.

Найденов обясни, че всеки един полет намалява разполагаемия ресурс, както от гледна точка на ресурса на двигателите, така и от гледна точка на агрегатните и като цяло на изтребителите.

"Дали това е цел на тези полети, много ми е трудно да гадая. Факт е, че всеки един от компонентите, от агрегатите, платформата, двигателите на тези изтребители има жизнен цикъл и ресурс, в рамките на който могат да бъдат експлоатирани", посочи той.

Найденов призна, че се отделят много средства за поддържането на техническата изправност и на летателната главница, не само на изтребителите МиГ-29, но и на всички военно-въздухоплавателни средства.

Попитан дали икономически санкции срещу Русия могат да ни оставят с недостатъчно добро снабдяване с резервни части за самолетите ни, Найденов обясни, че в степента, в която сме зависими от доставката на  енергийни ресурси, в не по-малка степен сме зависими и по отношение на резервни части и поддържането на техническата  годност и летателната изправност на машините във ВВС.