Парламентарната комисия по правни въпроси подкрепи на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс внесен от ГЕРБ. С техните гласове и тези на депутатите от ДПС промените събраха общо 11 гласа "за", "против" гласуваха 6 народни представители от "Коалиция за България", а двама от "Атака" се въздържаха, предаде БГНЕС.

Поправката на опозицията касае състава на Централната избирателна комисия, като според предложението на ГЕРБ тя бъде от 20, вместо досегашните 19 члена. 18 от тях, включително председател, зам.-председател и секретар ще се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, а останалите двама членове ще бъдат излъчени от партиите и коалициите, които са излъчили депутати в Европейския парламент, но не са представени в Народното събрание.

"Едва ли има български гражданин, който да не си дава сметка каква е целта на ГЕРБ – да спаси президента от батака, в който го вкараха самите те. Причината за тази поправка не е проблем в Изборния кодекс, а в противоконституционния указ, който издаде държавният глава", коментира в началото на заседанието авторът на новоприетия кодекс Мая Манолова.

Според зам.-председателят на Народното събрание Росен Плевнелиев е единственият президент, който е изправен пред угрозата негово действие да бъде уличено в противоконституционност. "Целта е да бъде спасен той", категорична бе Манолова.

Според Манолова е "безумна идея" да се променя частта за ЦИК при вече започнала подготовка за провеждане на избори. "Може би в желанието си да атакуват и ругаят Изборния кодекс от ГЕРБ не са забелязали, че ЦИК вече работи и излиза с важни решения", обясни Манолова. Тя призна, че е съгласна с колегите си от ДПС, че с указа на президента е ощетена тяхната партия. "Съгласна съм, че това беззаконие трябва да бъде поправено, само че след отстраняване на закононарушението на този, който го е извършил, а не чрез поправка на закона", категорична бе Манолова. Поради тази причина от "Коалиция за България" вече са събрали необходимите подписи и ще се сезират Конституционния съд, от който очакват да даде на ДПС онова, което им се полага от закона, а не от благоволението на ГЕРБ.

Мая Манолова отправи тежки критики към текста на поправките, които предлагат от ГЕРБ. От начина, по който са изписани поправките дори не стават ясни членовете на ЦИК, обясни тя. "Принос в българската практика пък е орган да се състои от четен брой членове, сигнализира тя. В мотивите на внесеният законопроект е записан и плаващ състав на ЦИК, но в самите поправки от ГЕРБ не са описали механизмите, по които това ще се случи", обясни червеният депутат.

"Този законопроект е едно правно нищо", обобщи Манолова и даде да се разбере, че не би била толкова критична, но опозицията е минала всякакви граници в изливането на помия по кодексът, изготвен от нея.

Повечето народни представители, които са част от правната комисия се въздържаха от коментар и обявиха, че ще запазят правото си на мнения и изказвания за пленарна зала.

От името на "Атака" Явор Нотев призова колегите си да спрат с ударите под кръста, защото от ЦИК вече са декларирали, че ще забравят за партийната си принадлежност. "Водейки толкова остра битка признаваме, че от мнозинството в ЦИК зависи някакво надмощие - нека престанем с този спор и да се върнем към правните аргументи", настоя той.

Последен думата взе и председателят на правната комисия Четин Казак от ДПС, който потвърди, че партията му ще подкрепи поправките на ГЕРБ. "Не считаме, че действащият Изборен кодекс е съдържал неясни текстове. Напротив - продължаваме да считаме, че той беше пределно ясен и указваше точно начина, по който да бъдат избрани членовете на ЦИК. За съжаление президентът не спази буквата на закона и открито лиши ДПС от един от полагащите му се членове", обясни Казак.

Вече сме изправени пред тази фактическа ситуацията и заявихме, че очакваме законодателна инициатива, която да я коригира, обясни той. Малко преди да даде своя глас "за" поправките на ГЕРБ Казак се съгласи с част от критиките на Мая Манолова и бе категоричен, че "текстът не е безупречен и се нуждае от корекции", които се надява да бъдат направени заедно от всички групи между първо и второ четене.