Процедурата, по която се кандидатства пред Фонда за лечение на деца, ще бъде облекчена. Ще бъдат съкратени сроковете, в които се разглеждат досиетата на децата, заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева.

Общественият съвет към Фонда за лечение на деца ще представи окончателния вариант на новите правила за работа на институцията пред министъра на здравеопазването. Основните промени са по-облекчена процедура на разглеждане на медицинските досиета на децата, ще се поставят и срокове за разглеждането им от експертите и ще се предвидят санкции, ако това не бъде спазено.

Новите правила предвиждат и по-добра комуникация между Фонда и родителите на децата, особено когато има отказ на искането им.

Все още няма подадени кандидатури за поста на директор на Фонда след оставката на доктор Ива Станкова, уточни Таня Андреева. Кандидатите ще трябва да представят своя концепция за работата на Фонда.

На въпрос за вероятни протести на лекарите заради недостиг в болничната помощ, министър Андреева отговори, че до момента всички средства за болниците са преведени, включително и тези за надлимитната дейност.