Две досъдебни производства се водят в Районна и Окръжна прокуратура в Пловдив за верижните катастрофи, които станаха вчера в двете посоки на магистрала "Тракия".

Окръжна прокуратура ще разследва кой е виновен за сблъсъка на 134-ия километър в посока Бургас, където загинаха временният директор на Инстутата по розата и етерично-маслените култури проф. Лилия Кръстева и командирът на полигона в Корен подп. Анатолий Първанов. Засега делото е срещу неизвестен извършител. Назначени са експертизи, които трябва да установят дали има водачи, нарушили правилника за движение.

В Районна прокуратура пък ще се занимават с втората катастрофа на 135-ия километър от Бургас за София. При нея се нанизаха общо 13 коли. Първоначално делото е започнато за причиняване на средни телесни повреди на 3 души, но по всяка вероятност броят им ще се увеличи.

Седем души в момента хоспитализирани в Хирургиите на университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Оттам съобщиха, че най-малкият пациент - 3-годишната Николета от Раднево, която е със счупено краче, е оперирана.

Състоянието на детето се подобрява. Момиченцето е претърпяло миналата година три сърдечни операции в ИСУЛ-София. Във фаталния ден родителите са водели дъщеричката си на преглед. Майката Радостина Иванова е с фрактура на таза, а бащата Здравко е с контузии на гръден кош и корем.

Междувременно работници по поддръжка на магистралата започнаха днес да изчукват огънатите при жестокото меле мантинели.