България може да се радва на исторически успехи на европейското първенство по снукър в Букурещ.

Голямото постижение е дело на отбора на жените в лицето на Жана Митова /18/ и Николета Николова /17/. Младите ни таланти показаха прекрасно представяне в груповата фаза на турнира и продължиха с добрите мачове в директните елиминации, пише Гонг.

Заслужено след безапелационна победа над тима на Германия с 4:0 фрейма нашите момичета се окичиха с бронзовите медали от турнира, които са и първите отличия в актива на страната в историята на снукъра. Николета Николова и Жана Митова демонстрираха психическа издръжливост, техническите си умения и усърден труд в продължение на много време. Така те завинаги ще бъдат овековечени в историята на българския снукър като първи медалисти от голям форум.

Мъжкият ни тандем Братислав Кръстев (личния треньор на Николета и Жана) и Ивайло Пеков също направиха добро впечатление пред европейския снукър. Мъжете ни реализираха страхотни мачове в групите като победиха един от двата най-добри отбора на първенството Малта (в последствие Малта станаха Европейски шампиони) , както и отборите на Румъния и Германия. Така се класираха на директните елиминации на първенството, където след драматичен мач срещу Хърватия с 4:3 стигнаха на 1/8 финалите, където обаче силите им се изчерпаха и отстъпиха срещу първия отбор на Полша.

Ето и класирането на българите в турнира:

33-то място на младежите- Ивайло Пеков, Георги Величков и Спасиан Спасов
9-то място за отбора ни при мъжете - Братислав Кръстев и Ивайло Пеков
3-то място за отбора ни при жените - Николета Николова и Жана Митова