Германският медиен концерн "Бертелсман" и британският "Пиърсън" обявиха, че са приключили сделката за сливането на своите издателства Random House и Penguin Group.

В резултат на сливането е създадено най-голямото издателство в света Penguin Random House. В новата компания "Бертелсман" държи 53% от акциите, а "Пиърсън" - останалите 47%.

Сделката включва издателския бизнес на концерните в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Индия, Испания, а също така в страните от Латинска Америка, Азия и Южна Африка, но не и дейността на "Бертелсман" в Германия. "Пиърсън" запазва правото си да използва бранда Penguin в образователния бизнес. Според условията на договора двете компании не могат да продават дела си в общата компания през следващите три години.

Обединението на издателската дейност ще позволи да се създаде по-силна платформа, с по-големи ресурси за инвестиции в нови модели цифров печат, а също така ще разшири бизнеса на бързо растящите пазари.

В Penguin Random House, чийто централен офис ще бъде разположен в Ню Йорк, ще работят почти 11 хиляди служители. Годишният оборот на компанията ще бъде около 3 милиарда евро.

Главен изпълнителен директор на обединената компания ще стане Маркус Доле, а Джон Макинсън ще е председател на борда на директорите.