Бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън поиска убежище в 21 страни, съобщи сайтът Уикилийкс.

Петиции от името на Сноудън са били отправени до Австрия, Боливия, Бразилия, Китай, Куба, Финландия, Франция, Германия, Индия, Италия, Ирландия, Холандия, Никарагуа, Норвегия, Полша, Русия, Испания, Швейцария и Венецуела.

Днешните молби се прибавят към предишни петиции до Еквадор и Исландия, допълва Уикилийкс. Сноудън обаче оттегли искането си към Русия, след като Москва му каза, че трябва да спре да оповестява американска разузнавателна информация, съобщи днес говорител на Кремъл.

Франс прес публикува списък с реакциите на някои от страните на искането за убежище.

Страни, отхвърлили искането му:

- Индия: "Преценихме внимателно искането. След тази преценка стигнахме до заключението, че не виждаме причина да откликваме на искането", съобщи говорител на външното министерство.

- Полша: "Пристигна искане, което не отговаря на формалните изисквания за молба за убежище. И дори да отговаряше на изискванията, нямаше да му дам положителна препоръка", написа външният министър Радослав Шикорски в Туитър.

- Холандия: Говорителка на министерството на правосъдието заяви, че искане на убежище е било изпратено до посолството, но молителят трябва да е в страната, за да поиска убежище и едва тогава то може да бъде разгледано.

Страни, които обмислят искането на Сноудън:

- Боливия: "Ако имаше искане, разбира се, щяхме да искаме да дебатираме и да обсъдим идеята", заяви президентът Ево Моралес.

- Германия: Външният министър Гидо Вестервеле потвърди, че Германия е получила искане за убежище и заяви, че ще го разгледа "съгласно закона", въпреки че "не може да си представи", че молбата ще бъде одобрена.

- Италия: Външното министерство съобщи, че е получило искане по факс и го обмисля, въпреки че молителите нормално трябва да кандидатстват лично в посолство или в Италия. "Обмисляме молбата. Отговорът ще зависи от преценката на правителството", заяви говорителка.

Страни, които са получили искане, но казват, че молителят трябва да е на тяхна територия, за да бъде искането валидно:

- Австрия: Вътрешният министър заяви, че искането за убежище е било получено, но допълни, че молбата трябва да бъде подадена в страната и не може да бъде подадена от посолство.

- Финландия: Молба за убежище е била получена в посолството в Москва, но може да бъде обсъдена, само ако човекът е в страната. Изключения могат да бъдат направени, ако молителят е в родната си страна, заяви говорителка на външното министерство.

- Исландия: Исландското външно министерство потвърди, че е получило молба за убежище по факс в посолството в Москва вчера и че молбата е била предадена на вътрешното министерство. Но то потвърди, че Сноудън трябва да е в Исландия, за да бъде искането валидно.

- Норвегия: Искане е било изпратено по факс в посолството в Москва вчера, но молителят трябва да е в страната, за да бъде валидно, заяви говорител на външното министерство.

- Испания: Мадрид съобщи, че няма да разгледа искането на Сноудън, тъй като не е било подадено лично на испанска територия, но "може да обмисли" молба, подадена в страната.

Страни, които не са получили искане:

- Франция: "Засега не сме получили официално искане", заяви говорителят Филип Лалио. Искането трябва да бъде направено в страната, но в някои случаи може да бъде издаден временен документ, така че човекът да може да пътува до Франция, за да подаде молбата".

- Швейцария: "Нямаме информация за никаква молба, подадена от г-н Сноудън", съобщи говорителка на Федералната служба за миграцията Селин Колпрат.

Страни, които отказаха да потвърдят искането:

- Китай:
"Във връзка със случая със Сноудън, ние следим развитието. Видях някои съобщения за негова молба за политическо убежище в някои страни, но нямам информация за това", заяви говорителка на външното министерство.

- Ирландия: Министерството на правосъдието отказа да потвърди, че е получило искане за убежище от Сноудън, защото не коментира индивидуални случаи. Но говорителката отбеляза, че "Ирландия може да приеме молба за убежище само от хора, които вече са в страната".