„Настават добри времена за клиентите на банките. Приетият закон и предложението на депутата от "Коалиция за България" Георги Кадиев да се ограничат лихвените нива до 50.5% от гледна точка за бързите кредити е едно достижение за България и една победа за бедните хора, които получават такива кредити”, заяви финансистът Кольо Парамов пред Нова телевизия.

„Досега ние бяхме нещо като Бангладеш – нерегулирана лихва, свободия, лош пазар, нива до 300, 400%, които са парадокси в нашата история”, допълни финансовият експерт във връзка с бързите кредити.

„Казвал и преди, че се нуждаем от специално антилихварско законодателство и че трябва да има таван на лихвите по тези бързи кредити. И над този таван да бъдат невалидни лихвените задължения за кредитополучателите, защото при тези лихвени равнища, при които се сключват договорите, за мен е злоупотреба”, категоричен бе председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров.

„Чест прави на депутата Георги Кадиев и на депутата Георги Цветков, които са предложили такова разрешение”, допълни специалистът по банково дело.

Припомняме ви, че в момента в Народното събрание се кове закон, който би трябвало да облекчи живота на потребителите на банкови кредити в различните им форми.

Кольо Парамов предупреди, че фирмите, които имат лиценз за даване на дребни кредити, подготвят една корупционна база, около 5-6 милиона лева, с които да въздействат върху депутатите и да прегласуват точката в закона.

„Да не си дават парите за нищо, защото става много страшно”, посъветва ги финансовият експерт, който подчерта, че имат сериозни доказателства за това. Той предложи и парламентът да не се занимава с прегласуване.

На въпрос дали са сигнализирали съответните органи, Кольо Парамов отговори така:

„Ако парламентът започне да преразглежда текста на второ четене и го вкара отново на разглеждане, това ще бъде най-големият втори парадокс”.

На свой ред проф. Димитров запита с какви аргументи депутатите искат да преглеждат текста за тавана на бързите кредити.

Той потвърди, че в банковите среди е чул за намерението да се плаща на депутати, за да няма таван върху бързите кредити.