Националният осигурителен институт вече предлага на осигурените лица и бенефициентите на обезщетения три нови възможности за заявяване на административни услуги по електронен път, съобщиха от НОИ.

Две от тях представляват алтернативни способи за предоставяне по интернет на издавани от учебните заведения документи, които удостоверяват качеството на "учащ" на лица получаващи наследствени пенсии. Документите се изискват за продължаване срока за изплащане на пенсиите им всеки семестър - за студентите във Висше учебно заведение (ВУЗ) или колеж, а за учащите в средните училища – в началото на всяка учебна година.

Чрез услугата "Подаване на документ за учащ от лицето" самите ученици или студенти могат да изпратят до съответното териториално поделение на НОИ предварително издаден и подписан с Квалифициран електронен подпис (КЕП) от учебното заведение документ. Заявлението за услугата се подписва от лицето с електронния му подпис или се защитава чрез персоналния му идентификационен код /ПИК/, издаден от НОИ.

Друга възможност за комуникация по електронен път с НОИ е услугата "Подаване на информация за учащ от учебно заведение", чрез която ВУЗ или училище директно могат за заявят пред НОИ качеството на учащ за лица, получаващи наследствена пенсия, като подпишат заявлението със своя КЕП. Двете услуги са безплатни.

Друга нова услуга е подаването по електронен път на заявление за "Издаване на удостоверение за трудов/ осигурителен стаж и осигурителен доход от осигурителния архив на НОИ". При необходимост от доказване на осигурителен стаж и/или осигурителен доход във връзка с отпускане на пенсии или обезщетения или за начисляване на процент за продължителна работа, гражданите могат да поискат издаване на съответния образец УП-13, УП-14 или УП-15 от поделенията на НОИ за положен стаж в предприятия, чиито разплащателни ведомости са предадени за съхранение в НОИ.

Предварително могат да се информират за това обстоятелство, използвайки услугата със свободен достъп "Справка за прекратени осигурители без правоприемник с предадени в НОИ разплащателни ведомости" от рубрика Е-услуги/Справки на интернет страницата на НОИ. Заявлението се подписва от лицето с електронния му подпис или се защитава чрез ПИК, издаден от НОИ. Такса се дължи само при издаване на дубликат на вече издаден документ.