Една година след като Европейският център за ядрени изследвания (ЦЕРН) сензационно съобщи за откриването на нова елементарна частица, доказателствата се трупат, но все още са недостатъчни, за да се даде официално заключение, че наистина това е прословутият Хигс бозон.

"Установихме, че има нова частица - в това няма съмнение - и се знае, че това е бозон. Оттогава се опитваме да се уверим, че това наистина е Хигс бозон" - цитира АФП обобщението на физичката Полин Ганьон, участвала на 4 юли 2012 г. в откритието на ЦЕРН.

Хигс бозонът, неуловима поради крайната си нестабилност частица, се смята от учените за най-важния елемент от теорията за Стандартния модел - частица, която дава масата на много други частици.

Съществуването й бе теоретично доказано за пръв път през 1964 г. от британския физик Питър Хигс, чието име носи, заедно с белгийските му колеги Робер Брут и Франсоа Енглерт.

Ала кой бозон всъщност е открит от ЦЕРН? Защото съществуват няколко теории, които предсказват различни типове Хигс бозон. Стандартният модел, който дефинира фундаменталната структура на материята, сочи само един единствен със строго определени свойства.

Въпросът е дали учените са открили бозонът или по-скоро един от Хигс бозоните, предсказани от други теории като например един от петте в теорията за суперсиметрията? Засега според учените всичко сочи, че това е единственият бозон на Стандартния модел.

От 4 юли 2012 г. досега физиците анализираха няколко пъти данните, но трябва да изследват различните начини, по които той се разпада.

Нова информация може да бъде огласена през юли на конференцията по физика в Стокхолм, на която ще бъде направена равносметка за "лова" на прословутата частица. Във всеки случай според учените ще е необходимо да бъдат събрани нови данни, за да се изясни напълно ситуацията.

Ала Големият адронен колайдер, разположен на границата между Франция и Швейцария, е затворен от месец март за подобрения. Експериментите ще бъдат подновени едва през 2015 г. Така че съмненията за естеството на неуловимата частица вероятно ще бъдат отстранени едва след няколко години.