Лошите сънища може да ни накарат да се събудим посред нощ облени в студена пот. Това според много хора не е нещо, което трябва да се спомене пред личния лекар, а дали не трябва да се сподели?

Учените смятат, че повтарящите се кошмари могат да предоставят важна информация за здравето, дори носят признаци за наближаваща болест. Те открили, че кошмарите в детството може би носят признаци за психични разстройства по-късно в живота на човек. Изследването проследява 6800 деца. Резултатите показват, че децата с чести кошмари (по два-три пъти седмично) на възраст между 2 и 7 години са 3,5 пъти по-склонни да имат психотични преживявания, като халюцинации и чуване на гласове в тийнейджърска възраст.

Изследователите смятат, че честите кошмари може да бъдат показател за емоционална травма при децата, когато са будни. Това може да бъде например малтретиране или тормоз. Употребата на видео игри с насилие преди лягане също може да окажат влияние. Смята се, че в кошмарите си можем да изпитаме заплаха за живота си, за да се справим с това, когато сме будни. Кошмарите могат да бъдат показател и за подценяван психичен проблем, който нарушава съня ни. Хората сънуват само по време на фаза, наречена бързо движение на очите (БДО) по време на сън. Това е много лек сън, който се случва средно по 4-5 пъти през нощта.

"Много медицински проблеми причиняват нарушение на съня. Това означава, че е по-вероятно да се събудим по време на БДО и да си спомним, че сме имали кошмар", казва д-р Никълас Оскрофт, изследовател на съня и кардиолог.

Редовните кошмари могат, например да бъдат признак за сънна апнея. Това причинява временно спиране на дишането, защото се запушват дихателните пътища. Пациентите със сънна апнея често имат кошмари.