Заведено е дело от близо година от ЕК срещу България. До 30 юни трябваше вече да имаме реалното разделяне на мрежата от оператора, на ЕСО от НЕК, за съжаление това не се случи. Това каза пред БНТ министърът на икономката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Във всеки един момент може да се наложи глоба. Бях длъжен да предупредя, че има такава заплаха от глоба. Разбира се, може да се избегне наказание, добави Стойнев. Той подчерта, че служебното правителство не си е свършило работата, "тъй като през април акциите на ЕСО са отписани от НЕК и трябваше да бъдат вписани в полза на БЕХ, това не се е случило". На 27 май е освободен съветът на директорите на ЕСО, което показва, че не могат да бъдат предприети никакви последващи действия. Ако служебното правителство си беше свършило работата, можеше до месец и половина да се избегнат санкциите. Правим всичко възможно да няма санкции, но сме под заплаха, защото има заведено дело срещу България, каза Стойнев. Той се надява в кратък срок да успеят да направят това разделяне на мрежата от оператора.

При нас няма "калинки" - хора, които никога не са били в енергетиката да заемат определени длъжности. Ако не дай си Боже стане някаква авария хората трябва да имат опит, добави Стойнев.

Бизнесът е притеснен, защото смята, че цялата енергия от АЕЦ "Козлодуй" ще бъде изнесена, това няма да се случи. Българските граждани трябва да се възползват от евтината енергия, защото тя е строена с техните пари. Доста висока такса пренос има, което не позволява на българската енергетика да изнася електроенергия. Тук е 17 евро тази такса. Ако се приеме Законът за енергетиката таксата ще бъде свалена. Трябва да се помисли за дългосрочни договори за големите индустриалци, за да имат сигурност и независимост. Трябва първо да се успокои системата, да има достъпна електроенергия за гражданите и бизнеса, да има финансов поток в енергийната ни система и когато има стабилност, да мислим за следващите стъпки. Ще внеса доклад за енергетиката какво е актуалното състояние на системата, необходимо е да направим отново бъдеща стратегия на базата на този доклад. Така трябва да направим системата, че да не се получават бъдещи трусове, категоричен е Стойнев.

За договорите с двете американски централи, той каза, че първо трябва да се проведат разговори със самите инвеститори. Има достатъчно специалисти в ЕСО, БЕХ и НЕК защо е необходимо да се изхарчат 2 млн. лева на българския данъкоплатец, за да дойде някой и да каже какво да правим. Аз предпочитам диалога. Сядаме на масата и решаваме. Или заедно потъваме, или заедно изплуваме. Необходимо е всеки да направи крачка назад. Започнати са разговори. Трябва да намерим механизма така, че хем да се разплати държавата, хем да се намери тази рамка. Какво от това като се изхарчат тези 2 млн. лева, запита реторично Стойнев.

Неслучайно казах, че въпреки че АЕЦ "Белене" е замразен, е продължавано да се плаща именно за такива консултантски услуги. Плащани са много пари, при положение, че АЕЦ "Белене" е замразен, възложил съм проверка. По този начин управлението на енергетиката не може да продължава. Асен Василев е знаел какво се случва, имало е фактури. Не може, когато си спрял конкретен проект да продължаваш да плащаш за нещо, за което нямаш нужда, това е източване на системата. За "Белене" нали говореха, че е гьол, защо, когато се смяташе, че "Белене" е лош проект, ГЕРБ са подписали 6 допълнителни анекса към договора с руснаците. Ще стане ясно чии подписи стоят под тези договори. Този, който се е подписал, ще си понесе вината, категоричен е Стойнев.

Енергийният министър подчерта, че трябва да се води политика, която наистина е за оздравяване на системата. "В момента, в който се каже, че това е далавера и че правя нещо, за да източвам системата, веднага си подавам оставката. Да, има големи интереси, някои хора от енергетиката стимулират протестите, за да не се случат реформите в енергетиката, но трябва да сложим край на тази политика. Неслучайно има толкова много видни бизнесмени и по телевизията, има и хора от служебното правителство, никой не иска да се променят нещата. Дали започваме по един нов път зависи от президента. Апелирам към всички партии, дори и към ГЕРБ, нека да подкрепят този законопроект за енергетиката. Никога досега електроенергия не е била намалявана, но ние създаваме възможност за това", увери Стойнев.

За ВМЗ-Сопот той подчерта, че няма да има втора процедура за приватизация на завода.