Готвенето със студено-пресован зехтин е напълно ненужно и си е чисто прахосничество на пари, сочат данните от едно ново изследване. Според учени от Университета в Порто зехтинът губи полезните си свойства, когато претърпи термична обработка.
Известно е, че олиото от маслини съдържа повече антиоксиданти от слънчогледовото олио, например, което го прави по-полезно за здравето на хората. Проблемът е, че тези антиоксиданти се разграждат напълно, когато зехтинът бъде нагрят и така се губят не само неговите ползи, но и доста пари, тъй като той е относително по-скъп продукт от другите видове растително олио.
Почитателите на гурме кухнята, както и топ готвачите, предпочитат да използват зехтин в приготвянето на своите ястия, защото той има по-отличителен вкус Но дали това е нужно в ежедневието?
Ако имате високи доходи и можете да си позволите да готвите със зехтин, това е ваш личен избор, но ако го правите, само защото си мислите, че това е най-здравословният вариант, то се лъжете.
Вярно е, че маслиновото олио съдържа биоактивни компоненти - т.нар. фенолни съединения, които предпазват от различни видове заболявания като рак, например. Учените обаче твърдят, че високата температура намалява силата на фенолните съединения.
„Употребата на студено-пресован зехтин (Екстра върджин) като продукт за готвене се увеличава в световен мащаб", казват специалистите в бранша.
Въпреки това различните практики за готвене - от пържене, през варене, до готвене в микровълнова фурна - несъмнено променят химическия състав на маслиновото олио и то става точно толкова полезно за човешкия организъм, колкото са и другите рафинирани растителни масла. Ето защо не си струва да се готви със зехтин, най-малкото, защото е икономически неизгодно.
Има начини човек да извлече ползите от зехтина чрез храната си и един от тях е той да се добавя към края на термичната обработка на ястието.