За първи път на предстоящите евроизбори няма как да се купуват гласове и да се контролира вотът. Причината за това е, че всяка бюлетина ще има номер, за да не се внасят бюлетини отвън. Бюлетините ще са подредени в кочан по 100. На него, след откъсване на бюлетината, ще остане записан и поредният номер на бюлетината в кочана, отпечатан в горния десен ъгъл на полето. Така манипулация на практика не може да има, освен ако съответният гласоподавател не бъде повлиян психологически, обясни математикът проф. Михаил Константинов, който няколко пъти досега беше член на ЦИК по време на избори.

Според него дилърите вече не могат да разберат за кого сте гласували, но в същото време предупреди, че хората, особено по-възрастните, могат да бъдат излъгани.

„Стари хора непрекъснато дават пари на телефонни измамници, въпреки че от сутрин  до вечер им се обяснява това, но нека хората да знаят - няма как някой да разбере как сте гласували. Преди отиваха с 20 лева при баба Гинка, тя е съвестен човек, като ги вземе, върши работа. Сега бюлетините имат специален номер долу. Сега дилърът отива и казва, че знае, защото има номер. Бабата се шашка и гласува за него, но истината е, че дилъри няма как да знае как е гласувала. Вотът не се контролира. Ако толкова ви купуват гласа, вземете парите и гласувате напук, за когото искате“, коментира той.

Според него една от главните задачи на изборната администрация и на медиите е да обясняват, че никой не може да контролира вота, обясни Константинов.

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева припомни, че май е и периодът, в който българите тръгват на гурбет в чужбина, което също ще намали потенциалните гласоподаватели. Освен това тя се извини за датата 25 май, която попада в периода на абитуриентските балове, но тя е конкретно определена по правилата на ЕС. Според нея обаче изборите няма да повлияят особено на празнуването.

Двамата прогнозираха избирателна активност от 50-60%, което е 2,8-2,9 милиона души. Така за един евродепутат ще са необходими около 150 000 гласа.

За да бъде разместена листата чрез преференция на втория в нея, ще му трябват поне 10 000 гласа, което е записаният праг от 7% в Изборния кодекс, за да стане първи, и то ако първият, има по-малко.

Буруджиева коментира, че преференцията не е за хора, които нямат представа от кандидатите в листата, а за тези, които си познават партийците.

Тя, както и проф. Константинов обявиха, че сбърканата статистика при преброяването на населението няма да повлияе на вота, но предстои да се изчисти методиката как да се изчистят избирателните списъци по принцип.