Слушането на Моцарт помага значително за съсредоточаване на ума и подобрява дейността на мозъка, установиха американски и японски учени.

Те открили, че слушането на менует, композиран от Моцарт, увеличава способността както на младите, така и на възрастните хора да се съсредоточават и да извършват определена задача. Ръководителите на изследването проф. Нобуо Масатака от университета в Киото, Япония, и д-р Ленард Перловски от Харвардския университет, твърдят, че откритието доказва, че музиката играе ключова роля за развитието на човешкия мозък.

За целите на изследването учените помолили 25 момчета на възраст между осем и девет години и още 25 възрастни хора между 65 и 75 години да направят тест на Струп. Този тест се използва за изследване на мисловната дейност на човека и при решаването му участниците трябва да установят цвета, върху който са изписани думи. Предизвикателството е да успееш да установиш точния цвят, когато думата изписва друг цвят.

Когато думите светнат пред участниците на екрана на компютъра, те трябва да кажат цвета и да игнорират изписаната дума. Например думата "червено" може да бъде написана в син цвят, но участникът трябва да каже "червено".

Тестът бил извършен три пъти. Един път, докато като фон звучал менует на Моцарт, втори път - с променена версия на същата музика с дисонантни (неправилни и неприятни) интервали, и трети път - при пълна тишина. Резултатите се оказали еднакви за младите и възрастните участници.

И двете възрастови групи успели да кажат точните цветове по-бързо и с по-малко грешки, докато слушали оригиналната музика на Моцарт. При дисонантната музика времето за реакция станало значително по-голямо и процентът на грешките бил значително по-висок. Учените смятат, че вродената неприязън на мозъка към дисонантната музика и високият процент на успех при хармоничната музика на Моцарт показват важното значение на музиката за когнитивната дейност.

Изследването показва, че консонантната музика може да помогне на хората да преодолеят разсейването, отбелязват учените. Предишни изследвания установиха, че композициите на австрийския композитор, пианист, виолист, цигулар и диригент са от полза за ума и определиха това като "ефекта Моцарт".