Египетските въоръжени сили предупредиха, че ще се намесят, ако исканията на народа не бъдат изпълнени до 48 часа, след като милиони хора излязоха по улиците, за да поискат оставката на ислямисткия президент Мохамед Морси.

В декларация, прочетена по държавната телевизия, въоръжените сили повториха призива си "исканията на народа да бъдат изпълнени и дават (на всички страни) 48 часа като последен шанс да поемат отговорност пред историческите обстоятелства, в които се намира страната".

"Ако исканията на народа не бъдат изпълнени през този период..., въоръжените сили ще обявят бъдеща пътна карта и мерки за контрол над изпълнението й", се казва в комюникето. На 23 юни генерал Абдел Фатах ал-Сиси, министър на отбраната и главнокомандващ въоръжените сили, предупреди, че армията ще се намеси, за да предотврати безредици в страната.

Египет е дълбоко разделен между ислямистките поддръжници на Морси и широка опозиция. Армията даде на всички страни една седмица, за да разрешат различията си. "Тази седмица нямаше признак на жестове или действия. Пропиляването на още време ще доведе до ново разделение..., срещу което ние предупредихме и продължаваме да предупреждаваме", се казва в декларацията на армията.

В нея се допълва, че прилагането на пътната карта ще стане "с участието на всички фракции и национални тенденции, включително младежите, които водеха и продължават да водят напред славната революция".

На площад Тахрир хиляди противници на Морси избухнаха в радостен изблик след прочитането на декларацията. "Морси не е наш президент, Сиси с нас", скандираха протестиращите, имайки предвид генерал ал-Сиси, чиято снимка се появи на екрана при четенето на декларацията.